Botoks Nasıl Yapılır?

16.05.2021
1.353
Botoks Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Botoksun yapılması kozmetik amaçlar içindir ve bu uygulamada kullanılan standart toksin dozu 20 ünitedir. Clostridium botulinum isimli bir bakterinin oluşturmuş olduğu botulinum toksini insanlarda tedavi amaçlı kullanılan ilk mikrobiyal protein kabul edilir. Botoks, 1970’li yıllardan itibaren çeşitli tıbbi durumların tedavisinden estetik uygulamalara kadar birçok tıp alanında kendine kullanım alanı bulmuştur. Botoks uygulaması en sık olarak estetik amaçlar çerçevesinde kullanılır. Alın üzerindeki çizgilenmeler, ağız çevresindeki kırışıklıklar, burun ve dudak bileşkesinde ki kırışıklıklar, göğüs bölgesindeki kırışıklıklara ek olarak taşların ortasında ya da göz çevresinde bulunan kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkili bir ilaçtır.

Botoks Nedir?

botoks

Botoks, clostridium botulinum olarak adlandırılmış olan bir bakterinin ürettiği toksinden elde edilen bir ilaç türüdür. Bu bakteri tarafından üretilen ve alfabetik olarak isimlendirilen 7 adet nörotoksin yani sinir hücresi zehri bulunur. Fakat bu toksinlerden sadece tip a ve b insanlarda klinik olarak Kullanıma girmiştir.

Botoks Nasıl Etki Eder?

Botoksun etkisi enjektesinin ardından gerçekleşir. Botoks enjeksiyonu esnasında toksin yaklaşık olarak yarım saat içerisinde sinir hücresine bağlanır. Devam eden bu süreç içerisinde botoks bağlandığı sinir hücresinin kimyasal özelliklerinde değişikliğe sebep olur ve sinirin çalışmasını durdurucu bir etki yapar. Sinir hücreleri vasıtası ile kasların uyarılmasını sağlayan asetilkolin adı verilen nörotransmitter maddenin botulinum toksini tarafından salınması engellenir ve o bölgedeki sinir hücresi tarafından uyarılmayan kaslarda geçici olarak gevşemeye sebep olur.

Ayrıca yüz germe fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?

Botoksun kullanım amaçları genel olarak Kozmetik açıdandır. Ancak bunların dışında dermatoloji alanında botoks aşırı terleme, liken simpleks ve akne vulgaris gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir. Botoksun kullanıldığı diğer birçok alan aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Servikal distoni: boyun kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı olarak normal bir duruş pozisyonu ortaya çıkar. Bu kasların gevşemesi için botoks uygulamaları fayda sağlayabilir.
  • Göz tembelliği: görme işlevinin tam olarak gerçekleşmesi için göz kaslarının koordine bir şekilde çalışması gerekir. Göz tembelliğinde bu kaslar arasındaki uyum kaybolur. Botoks göz kaslarının uyumunu düzenleyici etki yapar.
  • Kaz kontraktürü: kas hücrelerinde ya da onları uyaran sinir hücrelerinde meydana gelen değişikliklerin ardından kasların bulunduğu bölgedeki ekleme anormal bir pozisyon vermesi kontraktür olarak isimlendirilir. Botoks ile rahatlama sağlanır.
  • Hiperhidrozis: terlemeyi uyarıcı sıcak ortam koşulları olmamasına rağmen kişilerde aşırı terlemenin meydana gelmesi olarak bilinir. Botoks enjeksiyonu yapılan bölgede terleme %90’a varan oranda azalmaya uğrar.
  • Kronik migren; 30 günlük bir sürenin yarısında bulantı, ışık hassasiyeti ve migren ağrılarının ortaya çıkması kronik migren olarak ifade edilir. Bunaltıcı ağrıların sıklığının azaltılmasında botoks uygulanabilir.
  • Mesane rahatsızlıkları: idrar kaçırma şikayeti bulunan hastalarda altta yatan nedenin aşırı aktif mesane olması durumunda botoks enjeksiyonları, bu şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Blefarospazm: göz çevresinde bulunan kasların istemsiz kasılması ile gözün kapanmasına yol açtığı için bu rahatsızlık da botoks uygulaması ile ilgili göz kaslarında geçici felç durumu yaratılarak bu hastalık iyileşebilir.
  • Spazmodik disfoni: gırtlak bölgesinde bulunan ses tellerinin hareketini sağlayan kaslarda meydana gelmesi sebebiyle oluşan nörolojik kaynaklı konuşma bozukluğudur. Botoks uygulaması ile ses tellerini kontrol eden kasların gevşemesi sağlanır.
  • Aşırı tükürük üretimi: tükürük bezlerine yapılan botoks enjeksiyonu ile aşırı salgı üreten bezlerin felç edilmesi sağlanır.
  • Yüz felci: yüz kaslarını etkileyen kaslarda felç meydana gelmesi sonrası yüzün o bölgesinde aşağıya doğru bir kayma oluşur. Geçici bir yüz felci durumlarında botoks enjeksiyonları felç halindeki kasların rahatlamasına etki eder.

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?

botoks nedir

Botoksun kalıcılık süresi yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında ortalama olarak 4 buçuk ila 6 ay arasında sürmektedir. Tekrarlayan uygulamalar ile bu süre zaman içinde 8 ila 10 aya kadar uzayabilir. Koltuk altına ilk uygulandığında terlemeyi ortalama 10 ila 12 ay kadar düzene sokmaktadır. Tekrarlayan uygulamalarda ise bu süre 16 ile 18 aya kadar uzamaktadır. Düzenli olarak botoksun uygulanmasının yararı, etki süresinin artmasıdır. 5 ile 6 kez düzenli olarak botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettikleri sürece kırışıklıkları yaratan minik kaslarda, belirgin bir zayıflama geliştiği için zaman içerisinde etki süresi uzar ve daha uzun aralıklar ile yapılmaya başlanır.

Ayrıca çene estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoksun yapılmasında kullanılan standart toksin dozu 20 ünite kadardır. Farklı botoks markaları bulunmaktadır. Botulinum toksini direkt olarak botoks iğnesi vasıtası ile ilgili kas bölgesine enjekte edilir. Erkeklerde bölgesel kas yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde daha yüksek dozlar kullanılabilir. Kas güçsüzlüğünün halihazırda mevcut olduğu bölgelerde ise daha düşük dozlarda botoks uygulaması tercih edilmektedir. Botoksu, uygulama yapan hekim tarafından 3 ya da 5 bölgeye yapılır.

Enjeksiyon esnasında ilk 2 ila 3 saatlik zaman dilimi içerisinde o bölgeye herhangi bir müdahale yapılmamalıdır ve bu süre zarfı içinde botoks yapılan kişi 3 ila 4 saat boyunca dik pozisyonda durmalıdır. Uygulama yapılan kişi ilk 1-2 gün içerisinde uygulama yapılan bölgedeki kasları zorlamamalı ve mutlaka dinlendirilmelidir. Özellikle yüz bölgesinde yapılan uygulamalarda uygulamayı takip eden günlerde masaj gibi kasları etkileyecek herhangi bir uygulama yapılması toksinin sert serbestleşmesi ne ve diğer kasları etkilemesine neden olacağı için dikkatli olunmalıdır.

Botoks Uygulamasının Yan Etkileri Var Mıdır?

Botoksun yan etkileri kimi hastalarda görülebilir ancak büyük sorunlara genellikle sebep olmaz. Botoks uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık gözlenebilir. Bu yan etkiler bir ya da iki gün içerisinde düz düzenlenmektedir. Bazen geçici olarak şişlik ve morarma da görülebilir. Bu yan etkiler kişileri rahatsız ediyor ve bir, iki gün içerisinde geçmiyor ise hastaların doktorlarına görünmeleri tavsiye edilir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status