Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

14.05.2021
1.466
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Burun estetiğinin yapılması nadiren lokal anestezi, çoğunlukla da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Burun estetiğinde iki ana teknik uygulanmaktadır. Bu teknikler açık ve kapalı tekniklerdir. Her iki tekniğin de kendine has avantajları bulunur. Örneğin açık teknikle gerçekleştirilen burun estetiği operasyonları esnasında burun delikleri arasında kolumella adı verilen kısım kesilip burun dilde kaldırdığı için operasyon bölgesi doğrudan görüntülenebilir. Burun estetiği yüzün orta kısımda konumlanan burnun hem şeklen hem de fonksiyonel olarak iyileştirilmesi için gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Burun şekli kişinin yüz ifadesini doğrudan etkileyebilir, bakışların anlamını değiştirebilir ve kişilerin özgüvenini azaltarak sosyal yaşantılarını sekteye uğratabilir. Burun şeklinden kaynaklı sorunlar yalnızca estetik kaygılar yaratmakla da kalmaz aynı zamanda koku alma, solunan havanın nemlendirip süzülmesi gibi önemli fonksiyonlara da sebep olur.

Burun Estetiği Nedir?

burun estetigi

Burun ameliyatı, burun şeklinin yapısı içindeki kemik ve kıkırdak yapılarında değişiklikler gerçekleştirilerek yapılan bir plastik cerrahi operasyonuna verilen addır. Tıp dilinde Nazo plastik, rinoplasti gibi isimlerle bilinen burun estetiği ameliyatı, estetik operasyonlar içerisinde en sık uygulanan ameliyatları. Burun estetiği; burunda doğumsal olarak var olan, daha sonra oluşan ya da travmalara bağlı olarak ortaya çıkmış olan şekil bozukluklarının giderilmesi amacı ile yapılmaktadır. Burunlardaki şekil bozukluğu çoğu durumda sadece görsel açıdan yani estetik olarak rahatsızlık vermesi sebebiyle düzeltilir. Ancak çoğu kişide bu gibi sorunlar solunum bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle burun ameliyatı kişilerin sağlığı için de oldukça önem arz etmektedir.

Hangi nedenden dolayı Estetik operasyonun uygulanmasına bakılmaksızın burun estetiğinde öncelikli Hedef, burundaki solunum yolunun operasyon sonunda en iyi şekilde çalışabilir duruma getirilmesidir. Ameliyat esnasında burnun yeniden şekillendirilmesi, burnun yalnızca bir bölümünün şeklinin değiştirilmesi, burun üzerindeki şekil bozukluklarının giderilmesi gibi işlemlerden biri ya da birkaçı uygulanmaktadır.

Ayrıca çene estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Burun Ameliyatının Fonksiyonları Nelerdir?

Burun operasyonu ile gerçekleştirilen değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun büyüklüğünün boyutu değiştirilir.
  • Burunun açısı değiştirilir.
  • Burun Köprüsü düzleştirilir.
  • Burun ucuna yeniden şekil verilir.
  • Burun delikleri düzenlenir.

Burun Estetiği Neden Yapılır?

Burun ameliyatının yapılma sebepleri fonksiyonel ya da kozmetik olabilmektedir. Bu nedenlerden ilki burunda bulunan doğumsal ya da sonradan gelişmiş bir şekil bozukluğu sebebiyle nefes alıp vermeye ilişkin problemlerin yaşanmasıdır. Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu gözle görülebilir bir bozukluk olabileceği gibi burnun iç kısmında yer alan ve dışarıdan fark edilemeyecek bir bozukluk da olabilmektedir. En çok bilinen ikinci nedeni ise kişinin burnunun estetik olarak göre görünümünden rahatsız olması ve daha farklı bir burun yapısına sahip olmak istemesidir.

Rinoplasti ameliyatlarında fonksiyonel sebepler söz konusu olmadan sadece kozmetik kaygı var ise kişinin burun kıkırdağı gelişimini tamamlayana kadar beklemesi önerilmektedir. Kız çocuklarında bu gelişim için yaş sınırı 15 iken erkek çocuklarında gelişme biraz daha uzun sürebilmektedir. Nefes alma ile ilgili problemler yaşanıyor ise burun estetiği daha küçük yaşlarda da gerçekleştirilebilir.

Burun Estetiği Kimlere Uygulanmaz?

burun estetigi

Burun ameliyatının yapılmaması gereken hastalar şu şekilde verilmiştir:

  • Beden Dismorfik Bozukluğu: Bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Kişinin görüntüsü ile ilgili aşırı bir şekilde önyargılı olması halidir. Bu aşırı düzeydeki ön yargıya bağlı olarak kişi dışarıdan fark edilmesi çok zor küçük soruların bile etkisinde kalır ve sosyalleşme problemleri, düşük yaşam kalitesi ve depresyon gibi psikiyatrik durumlar yaşar. Bu hastalığa sahip olan kişilerde estetik ameliyatı sonrası memnun olamama durumları oluştuğu için bu kişilerin öncelikle psikiyatri tedavisine başlanması önerilir.
  • Obstrüktif Uyku Apnesi: Uyku sırasında tekrarlayan solunum yollarının tıkanması sebebiyle nefesin kesilmesine verilen isimdir. Bu rahatsızlığa sahip olan hastalarda ameliyat öncesi istenmeyen durumların yaşanmaması için hekimler önlem almalıdır.
  • Kanama Bozuklukları: kanın pıhtılaşmasının olumsuz yönde etkilenmiş olduğu kişilerde burun estetiği ameliyatı sonrasında çeşitli istenmeyen rahatsızlıklar oluşabileceği için bu hastalarda estetik ameliyat öncesi tetkikler yapılmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?

Ameliyatsız burun estetiği (likit rinoplasti), Burundaki şekil bozukluğunun çok ciddi boyutlarda olmadığı sürece tercih edilen uygulamalardan biridir. Ameliyatsız burun estetiği, burun dolgusu olarak da adlandırılır ve bu yöntemde burun köprüsüne dermal dolgu uygulaması yapılmaktadır. Burun ucu düşüklüğü, burunda kontör problemi, kırışık burun görünümü ve burun basıklığı gibi basit problemlerin tedavisinde oldukça rahat ve güvenilir bir seçenektir.

Ayrıca göz kapağı estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Burun Estetiği İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Burun estetiğinin tamamen iyileşme süresi yaklaşık olarak 1 aydır. Burun ameliyatı yapılan hastalarda iyileşme süresi operasyonun boyutuna göre değişir. Hastalar genellikle 4 ile 6 saat içerisinde ayağa kalkarak dolaşmaya başlayabilir. Bazı hastalar durumlarına göre aynı gün içerisinde taburcu edilirken bazı hastalarda ise bir gece gözlem altında tutulma işlemi yapılır.

Ameliyat sonunda genellikle buruna tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar 1 ila 2 gün sonra çıkarılmaktadır. Bunun altına yerleştirilmiş olan kalıp ise ameliyattan yaklaşık olarak 1 hafta sonra çıkartılır. Operasyon sonrasında şişlik ve morlukların oluşması oldukça normal bir durumdur ve zamanla bu morluklar hafifleyerek 1 hafta ile 10 gün içerisinde makyajlar kapatılacak düzeye iner. Burun ameliyatının üzerinden 1 ay geçtikten sonra burunda oluşan ödemin %75 ila %80’lik kısmı yok olmaktadır. Bunun için hedeflenen şekil ve tam iyileşme ise ameliyattan 1 yıl sonra olmaktadır. Bu süreç içerisinde burun bölgelerinde özellikle sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi gayet doğal bir durumdur.

Burun estetiği sonrasında erken dönemde yatış pozisyonuna dikkat edilmelidir. Oluşan ödemin azaltılması için yatarken baş hafifçe yüksekte tutulmalı ve ilk 2 ila 3 gün buz uygulaması da yapılması oluşabilecek komplikasyonları azaltmaktadır. Ve böylece iyileşme süresi daha aza indirgenir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status