Burun Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?

25.04.2021
1.340
Burun Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Burun estetiği diğer adı ile rinoplasti burun şekil ve işlevini tedavi etmek amacı ile yapılan, burundaki kemik ve kıkırdağın tekrardan şekillendirilerek ve burun sağlığı da göz önünde bulundurularak yeni bir görünüm kazandırılan cerrahi bir operasyondur. Burun estetiği operasyonu iki teknik ile yapılabilmektedir. Bunlar:

  • Açık Teknik: Burun ucu problemleri ve burunda ileri derece kemik eğrilikleri olan hastalar için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Açık teknik burun ameliyatının en büyük avantajı ise direkt görüş sağlamasıdır. Bu sayede doktora daha dikkatli, titiz ve ince iş imkânı sunar. Bu teknikte burunda bulunan bütün kemik ve kıkırdaklar açık ve ayrıntılı bir şekilde görülür. Ameliyat, burun ucu derisinin kaldırılması ile kıkırdakların üzerine tamamen açılma ile gerçekleştirilir. Bu ameliyat çeşidinde burundaki her türlü şekil bozukluğu, kıkırdakta bulunan eksiklikler ve eğrilik gözlenebilir, çökmüş alanlar onarılabilir.
  • Kapalı Teknik: Bu teknik ise izsiz ameliyat tekniği olarak bilinir. Çoğunlukla burnun küçültülmesi, burun kanatlarının daraltılması ve burundaki yamuklukların giderilmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Burun kesikleri burun içinden yapılır. Burun açılmaz ve doktor açısından tam görüş sağlanmaz. Genel anestezi ile gerçekleştirilen bu ameliyat yöntemi yaklaşık olarak 2 – 3 saat sürmektedir. Açık teknik burun ameliyatına göre şişlik ve morluk ihtimali daha azdır. Aynı zamanda burunda oluşan yaralar da en aza indirilir ve iyileşme süreci daha kısa, kolay gerçekleşir.

Burundaki Şekil Bozukluklarına Bağlı Olarak Yaşanan Problemler Nelerdir?

burun estetigi kimler icin uygundur

Burundaki biçim bozuklukları ile hayatı etkileyen problemler şunlardır:

  • Kalpten vücuda daha fazla oksijen gönderilmesine sebep olur ve bu durum bir süre sonra kalbi yorar.
  • Kalpte olduğu gibi akciğerlerin vücuda daha fazla oksijen gönderme çabası ile akciğerde sertleşmeye sebep olmaktadır.
  • Vücuda az miktarda oksijen alımı yorgunluk ve halsizlik arttıran durumlardan biridir.
  • Burundaki şekil bozuklukları nefes almayı güçleştirir ve daha fazla efor sarf edilmesine sebep olur.
  • Yeterli ve sağlıklı bir şekilde oksijen alınmaması halinde uyku kalitesi de düşer. Aynı zamanda horlamaya yol açabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Burun estetiği operasyonu şu durumlarda gerçekleştirilir:

  • Hastanın burnunun yüz yapısına oranla büyük ya da küçük olması durumlarında
  • Burnun kemerli olması durumlarında
  • Burun ucunun deforme olması durumlarında
  • Burunda et bulunması durumlarında
  • Burun ucunun düşük olması durumlarında
  • Burnun çöküntülü olması durumlarında
  • Burnun eğri olması durumlarında burun estetiği ameliyatı gerçekleştirilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Yapılan İşlemler Nelerdir?

Burun estetiği operasyonundan önce şunlar yapılmalıdır:

  • Operasyondan 2 hafta önce ilaçlardan kaçınılmalıdır çünkü bazı ilaç türleri kanamayı arttırabilir. Sadece doktorunuz tarafından onaylanan ilaçların kullanılması gerekmektedir.
  • Bitkisel ilaçlardan kaçınılmalıdır.
  • Doğal ilaç ve takviyelerinden kaçınılmalıdır.
  • Hasta sigara içiyor ise sigara içmeye ara vermeli ya da bırakmalıdır çünkü sigara içmek ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini yavaşlatır ve hastanın enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıldır?

Burun estetiği operasyonu sonrası gerçekleşen süreç şu şekildedir:

  • İç pansumanlar operasyondan yaklaşık olarak 1 – 7 gün sonrasında kadar burunda kalır.
  • Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı sonrasında şişlikleri ve kanamayı azaltmak için hastanın baş kısmının göğüs kısmından daha yukarıda bir pozisyonda olması gerekmektedir.
  • Burun şişlik, kanama ve ödem nedenlerinden dolayı ya da ameliyat esnasında takılan tampon ya da atellerden dolayı tıkanık olur.
  • Ameliyattan sonra pansuman çıkartıldıktan sonraki süreçte mukus ve birikmiş kan akmaya devam edebilir. Bu kanın emilmesi için burun altına emici olan küçük bir gazlı bez koyulabilir.
  • Kanama ve şişmeyi minimuma indirmek için operasyondan birkaç hafta sonrasında koşu gibi yorucu etkinlik ve sporlardan uzak durmak,burunda bandaj varken yukarıdan akan bir su ile duş almamak, sümkürmemek, gülmek gibi ameliyat bölgesini zorlayacak mimiklerden ve aşırı hareketlerden uzak durmak, üst dudağı az hareket ettirmek için dişleri yumuşak ve yavaş bir şekilde fırçalamak, gömlek gibi önden açılabilen kıyafetler tercih etmek ve güneş gözlüğü takmamak gibi önlemler alınması hastanın sağlığı için son derece önemli maddelerdir.
  • Burun estetiği yani rinoplastinin ardından gözde morluklar oluşabilir.
  • Hastanın beslenme rutininde sodyum içeren besinlerden uzak durması şişliklerin daha kısa sürede inip iyileşmesini sağlayacaktır.
  • Operasyon sonrasında burun üzerine buz uygulaması yapılmalı fakat burna zarar gelecek şekilde üstüne konulmamalıdır.

Kimler Burun Estetiği Ameliyatı Olabilir?

Burun ameliyatını olabilecek kişiler şunlardır:

  • Estetik kaygısı olan bireyler
  • Estetik kaygının yanında burnunda fonksiyonel bozukluklar olan bireyler
  • 18 yaşını doldurmuş bireyler burun estetiği operasyonu geçirebilmektedir.

Ayrıca popo büyütme fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı İyileşme Süreci Ne Kadar ve Nasıl Olur?

burun estetigi oncesi

Burun estetiği operasyonu sonrası iyileşme süreci ameliyatın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genellikle hasta 4 – 6 saat arasında ayağa kalkabilir. 6 saat sonucunda hastada bulantı – kusma gibi belirtiler yok ise yemek yiyebilmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı hastalar hastanede 1 gece istirahat ederken bazı hastalar ise direkt olarak taburcu olabilir.

Ameliyatın bitiminde burna tamponlar yerleştirilir. Bu tamponlar 1 – 2 gün sonra doktorunuz tarafından çıkartılır. Burun sırtına yerleştirilen düz kalıp ise operasyondan yaklaşık olarak 1 hafta sonra doktor tarafından çıkartılır.

Burun ameliyatı sonrasında hastalar herhangi bir terslik olmaz ise normal yaşantılarına 7 – 10 gün arasında geri dönebilmektedir. Aynı zamanda burun estetiği operasyonu sonrasında şişlik, ödem ve morluklar yavaş bir şekilde yok olacaktır.

Bu ödemelerin %75’i operasyonun gerçekleşmesinden yaklaşık 1 ay sonra geçmektedir. Hedeflenen şekil ve tam iyileşme ise operasyondan 1 yıl sonra gerçekleşir.

Burun Ucu Estetiği Nedir?

Burun ucu estetiği operasyonu, burun şeklinde hiçbir problem olmayan ve kronik burun tıkanıklığı yaşanmasına neden olacak solunum problemleri yaşamayan ancak burun ucunun şekli ile burnunun görüntüsünden estetik açıdan memnun olmayan hastaların sıklıkla tercih ettiği estetik ameliyat türlerinden biridir. Burun ucu estetiği yani plasti işlemi, burun ucu ile ilgili kozmetik sorunlar yaşayan bireyler için uygulanır. Bu estetik operasyon burun ucundaki deformasyonların giderildiği, burun deliklerinin tekrardan yapılandırıldığı, burun ucunun daraltılıp – genişletildiği ve burun ile dudak arasındaki mesafeyi optimum seviyeye getiren işlemleri kapsamaktadır.

Diğer burun estetik çeşitlerinde olduğu gibi burun ucu estetiğinde de operasyon öncesinde planlamanın çok kapsamlı ve detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Hastanın burun içine dokunulmayacak olsa bile tip plasti operasyonu öncesi hastanın yüz analizinin yapılması ve cilt yapısının göz önünde bulundurulması çok büyük bir öneme sahiptir.

Burun Estetiği Operasyonlarında Kullanılan Tampon Ağrıya Sebep Olur Mu?

Burun estetiği ameliyatında kullanılan tampon çıkarılırken ağrı yapmaz. Bu algı eskiden kullanılan bez tamponlardan kaynaklıdır. Ancak günümüzde kullanılan tampon çeşitlerinde bu durumlar gözlenmez. Silikon tampon çeşitleri, nefes alıp – vermeyi kolaylaştıran bir tasarıma sahiptir. Bu tamponların çıkarılması esnasında sorun yaşanmaması için özel pomadlar kullanılabilir. Dışında özel bir kılıfı olan tampon çeşitleri ise burun estetiği operasyonundan sonra olay bir şekilde çıkarılabilmektedir. Yani burun estetiği için kullanılan tamponlar çıkarılırken hiçbir ağrı ve acı hissedilmez.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status