Diş Dolgusu Fiyatları 2021

02.04.2021
1.798
Diş Dolgusu Fiyatları 2021
REKLAM ALANI

Diş dolgusu fiyatları dişin ağız içindeki konumuna, dolgunun boyutuna ve hastanın seçtiği dolgu malzemesine göre farklılık gösterir. Diş dolgusu dişlerde çürük nedeniyle oluşan hasarları gidermek için kullanılır. Bir diğer kullanım sebebi de travma nedeniyle yıpranmış olan dişlerin onarımını sağlamaktır. Dişlerin yapılan dolgu ile eski hallerine getirilmeleri, dişlerin bütünlüklerinin korunmasına ve ilerleyen zamanlarda oluşacak hasarların önlenmesine yardımcı olur. Böylece diş kaybı yaşanmasının da önüne geçilir.

Diş dolguları geçtiğim yıllarda metaller yardımı ile yapılıyordu. Fakat günümüzde diş dolguları için porselen ve kompozit malzemelerden yararlanılıyor. Bu malzemelerin kullanılması ile diş estetiği üst düzeyde koruma altına alınıyor. Lokal anestezinin kullanılması ile diş dolgusu işlemleri ağrısız sızısız bir şekilde tamamlanıyor.

Kimler Diş Dolgusu Yaptırır?

dis dolgusu nedir

Diş dolgusu yaptıracak kişiler çoğunlukla ağız bakterilerinin sebep olduğu diş çürüğü lekelerinin temizlenmesi sonrası ortaya çıkan boşlukların onarılmasını isteyenlerdir. Diş dolgusu oluşan boşlukları onarmak için en uygun yöntemdir. Diş hekimleri çürük materyalleri dişlerden çıkarıp geriye kalan deliği bir dolgu malzemesi kullanarak onarır. Bu işlem ile çürüğün daha fazla ilerlemesi durdurulur ve diş daha güçlü kılınır. Böylelikle diş çatlaklara karşı da daha dirençli hale gelir.

Genellikle bazı belirtiler ile diş dolgusuna ihtiyaç duyulduğu anlaşılır. Aşağıdaki durumları yaşayan kişilerin diş dolgusuna ihtiyacı vardır:

  • Sabit olarak yaşanan donuk bir diş ağrısı hissi
  • Yiyeceklere karşı duyarlılık yaşanması, özellikle sıcak ve soğuk yiyeceklere karşı yaşanan aşırı duyarlılık
  • Dişin görünen yüzeyinde siyah veya kahverengi renginde lekeli görünüm oluşması
  • Belli bir diş ile ısırırken keskin ağrılar hissetmek
  • Ağız kokusu sorunu yaşanması ve bu sorunun fırçalama ile geçmemesi

Diş Dolgusu Çeşitleri

Diş dolgusu çeşitleri geçtiğimiz zamanlarla metallerden oluşuyordu. Bu dolgu metalleri altın ve gümüş ile kısıtlıydı. Metal diş dolgusu da oldukça dayanıklıydı fakat estetik olarak çoğu hastanın ağzında istemeyeceği bir görüntüye sahipti. Günümüzde dolgu diş dişin rengine çok daha uyumlu ve metal dolgular kadar dayanıklı malzemeler ile yapılabiliyor.

Hastaların ağızlarındaki dolguyu çok daha az belirgin hale getiren porselen ve kompozit reçine gibi diş renginde dolgu malzemeleri yaygın olarak kullanılıyor. Bu malzemeler hastaların dolgu yapılacak dişlerinin konumuna göre, hastanın tercihleri ve maddi olanakları da göz önünde bulundurularak seçiliyor. Diş hekiminin ön dişler ve arkada kalan dişler için farklı önerileri olabildiği gibi dolgu yapılacak dişin dolgu sebebine göre de farklı malzeme önerileri olabiliyor.

Metal Amalgamlar ile Diş Dolgusu

Metal amalgamlar ile diş dolgusu günümüzde de hala en dayanıklı seçenektir. Altın dolgu ile yapılan diş dolguları uzun yıllar boyu, hatta bir ömür boyunca dayanabilir. Gümüş dolgular ise 10 yıl veya daha uzun süre dayanabiliyor. Pek çok hasta özellikle arkada kalan görünmeyecek dişlerine dolgu yaptırırken hala bu metal dolguları tercih ediyor. Çünkü bu dişler gülümsemelerde ön dişler kadar kolay görünmez.

Metal dolgular çoğu durumda diğer dolgu türlerine göre en uygun fiyatlı olan dolgulardır. Günümüz teknolojisinde estetik olarak da oldukça tatmin edici olan diğer dolgulara göre metal dolgular çok daha uygun fiyatlıdırlar. Estetik olarak kaygıları olmayan ve dolgularını daha düşük ücretle yaptırmak isteyen hastalar bu dolgu çeşidini tercih ederler.

Kompozit Reçine ile Diş Dolgusu

Kompozit reçine ile diş dolgusu silika veya seramik içeren özel çeşit bir epoksi hammaddeden yapılır. Dişin doğal rengine en iyi uyumu sağlaması için renklendirme yapılabilir. Bu sebeple de diş dolgusu yaptıracak hastalar tarafından özellikle ön dişler için tercih edilme önceliği kazanır.

Diş hekimleri kompozit malzeme ile diş dolgusu yaparken metal malzeme ile yapılan dolgu kadar malzeme çıkarmak zorunda kalmaz. Bu sebeple daha büyük boşlukların doldurulması için kompozit dolgular tercih edilir. kompozit dolguların tek dezavantajı metal diş dolguları kadar uzun ömürlü olamamalarıdır. Bu dolgu çeşidini her 10 yılda bir veya kullanıma göre daha kısa sürelerde değiştirilmek zorunda kalınır.

Porselen Diş Dolgusu

Porselen diş dolgusu tüm diş dolgusu seçeneklerine göre en yüksek maliyetli olanıdır. Kompozit diş dolgusuna göre daha uzun ömürlüdür. Diş hekimleri çürük tedavilerinde çok fazla aşınma gerçekleşmiş dişler için dolgu kullanırlar. Diş dolguları içinde en estetik ve en uzun ömürlü olanların başında porselen diş dolguları gelir.

Çoğu durumda diş dolgusu yapılırken sigortalı hastaların diş dolgularında bir kompozit veya gümüş amalgam diş dolgusu fiyatları çoğu veya tamamı karşılanır. Porselen dolgular ise her zaman tam olarak karşılanmaz. Dişlerinde hassasiyet olan ve şikayetleri olan hastaların mutlaka bir diş hekimine başvurmaları önerilir. Diş hekimi hastanın kavitesine, yongasına veya çatlağına göre en uygun dolgu malzemesini önerecektir.

Diş Dolgusu Fiyatları

dis dolgusu operasyonu

Diş dolgusu fiyatları hastalara yapılacak dolguya ve dolguda kullanılacak dolgu malzemesine göre değişim gösterir. Her hastanın dolgu yaptırma sebebi, dolgu yaptıracağı diş veya dişlerin sayısı, dişlerin ağız içindeki konumu ve kullanılmasını tercih ettiği dolgu malzemesi farklıdır.

Dolgunun boyutu diş dolgusunun maliyetinin farklılık göstermesindeki temel sebeplerden birisidir. Dişin ağız içindeki konumu, önde veya arkada yer alışı da dolgu maliyetinde değişime sebep olur. Arka dişler için metal malzeme kullanılabilirken ön dişler için daha estetik malzemelerin kullanımı önerilir.

Diş dolgusu yapılacak malzemenin çeşidi dolgu çeşidini belirler. Bunlar içerisinde fiyatı en yüksek olan dil dolgusu porselen diş dolgusudur. Porselen diş dolgusunu maliyat olarak ikinci sırada kompozit reçine diş dolgusu takip eder. Maliyeti en düşük olan diş dolgusu ise metal amalgam diş dolgularıdır, yani gümüş veya altın metal ile yapılan diş dolguları. Gümüş diş dolgusu tüm diş dolguları içerisinde en düşük maliyetli olan diş dolgusudur.

Diş dolgusu fiyatları genel olarak metal diş dolguları için 400 TL ila 450 TL arasındadır. Kompozit reçine diş dolguları için fiyat aralığı 500 TL ila 600 TL aralığında değişir. Porselen diş dolgularında ise bu fiyat aralığı 1.000 TL ila 1.200 TL aralığındadır.

Metal diş dolgularının en düşük fiyatlı ve en dayanıklı diş dolgusu olmasına rağmen nadir tercih edilmesinin sebebi estetik olmayışlarıdır. Yakın geçmişe kadar en sık kullanılan bu diş dolguları zamanla estetik kaygıların daha ön plana geçmesiyle neredeyse tercih edilmemeye başlanmıştır. Özellikle ön dişlerde kötü bir görüntü oluşmasına sebep olan bu dolgular nadiren arka dişlerin dolgularında hala kullanılmaktadır.

Kompozit reçine diş dolguları metal diş dolgularında göre daha estetik diş dolgularıdır. Fakat metal diş dolguları kadar uzun ömürlü değillerdir. Bu diş dolgularının mutlaka düzenli olarak kontrol edilmesi ve ilerleyen yıllarda değiştirilmesi gerekir. Estetik oluşları malzemelerinin diş rengine yakın olması aynı zamanda üzerlerinde renklendirme yapılabilmesinden kaynaklanır. Estetik olarak porselen dişler kadar estetiktir fakat porselen diş dolguları kadar uzun ömürlü değildir.

Porselen diş dolguları en çok tercih edilen diş dolgularıdır. Porselen diş dolgusu hem çok dayanıklı bir diş dolgusu çeşididir hem de oldukça estetik bir görünüme sahiptir. Bu dolgu çeşidinin tek dezavantajı diğer dolgu türleri içerisinde en pahalı olanı olmasıdır. Gülüşüne ve estetiğe önem verdiği kadar dayanıklılığa da önem veren hastalar genellikle porselen dolgu tercih eder.

Ayrıca varis tedavisi fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status