Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.05.2021
1.442
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
REKLAM ALANI

Diş eti çekilmesi tedavisinde hasta ile hekim arasındaki işbirliği çok önemlidir. Bakteri plağın zararlarını ve nasıl temizleneceğini bilen hastalarda tedavi başarısı çok daha yüksek olacaktır. Tedavide öncelikle dişlerin çevresindeki tüm diş taşları özel aletler ve ultrasonik cihazlar ile temizlenir ve diş yüzeylerine parlatma yani polisaj işlemi yapılır. İltihabın derecesine göre bazı durumlarda lokal olarak uygulanan anestezi altında diş eti ceplerinin içine ve kök yüzeylerine subgingival küretaj denilen derin diş eti temizliği işlemi uygulanır. Özellikle akut vakalarda yapılan diş eti çekilmesi tedavisine destek olmak için antibiyotik de kullanılır. Antibakteriyel gargaralar ise genellikle önerilen bir yöntemdir.

Diş Et Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

dis eti neden cekilir

Diş Eti Çekilmesi (periodontitis), diş eti hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Hastalık dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmez ise bireyin dişlerini destekleyen kemiğin yok olmasını sağlayan ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi dişlerin gevşemesine ya da diş kaybına neden olabilmektedir.

Diş eti çekilmesi hastalığı oldukça yaygın bir diş problemidir. Her yaş kesimde gözlenebilir. Çoğu insan diş etlerindeki çekilmeyi fark etmeyebilir, çünkü diş eti çekilmesi ya da diş eti hastalığı yavaş bir şekilde gerçekleşmektedir. Ancak Diş eti çekilmesine yakalandığını düşünen hastalar vakit kaybetmeden bir diş doktoruna görünmelidir.

Ayrıca diş beyazlatma fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin semptomları karakteristiktir ve genel olarak bütün insanlarda hemen hemen aynı belirtileri göstermektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş etleri üzerinde, Diş fırçalarken ya da normal zamanlarda görülen kanama.
  • Elma ya da armut gibi sert yiyecekler yerken gözlenen kanama.
  • Dişlerin normalden çok daha uzun gözükmesi.
  • Diş etlerinde gözlenen kızarıklık ya da şişkinlik.
  • Dişlerde ve damaklarda hissedilen hassasiyet.
  • Ağız kokusu ve ağrılı çiğneme.
  • Isırma esnasında dişlerin birbirine uyuma biçiminde değişiklik hissetmek.

Diş Etleri Neden Çekilir?

Diş etlerinin çekilme sebepleri aşağıdaki gibi verilmiştir:

  • Periodontal hastalıklar: Bunlar diş eti dokusunu ve dişleri yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedeni sayılmaktadır.
  • Genetik etkiler: Bazı insanlar diş eti hastalığına karşı daha duyarlı olabilir. Yapılan araştırmalar toplumun %30’unun diş bakımından bağımsız olarak diş eti hastalığına yatkın olabileceğini göstermektedir.
  • Yanlış ve sert diş fırçalama.
  • Yetersiz diş bakımı yapmak: Yetersiz ve az sıklıkta fırçalama, antibakteriyel gargara ile çalkalamama, diş ipi kullanmama gibi etmenler özellikle dişlerin arasında bulunan plakların tartar denen diş eti taşlarına dönüşmesini kolaylaştırır. Tartarlar, bireylerin dişlerine ve diş etlerine yapışan oldukça sert yapılı maddelerdir ve sadece profesyonel diş temizliği ile çıkartılabilirler.
  • Hormonal değişiklikler yaşamak: Ergenlik ya da bir kadının yaşamı boyunca hormon seviyelerinde dalgalanmaya neden olan hamilelik, emzirme ve menopoz gibi olaylar diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir. Bu durumlarda diş eti çekilmesi daha sık gözlenmektedir.
  • Tütün ürünleri kullanmak: Tütün kullanıcılarının, dişlerinde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilecek yapışkan plaklara sahip olma olasılığı daha yüksektir.
  • Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak: Bazen farkında olmadan özellikle bireylerin stres yaşadıkları dönemlerde, kişiler dişlerini sıkabilirler. Dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak dişlere çok fazla kuvvet uygulanmasına ve diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
  • Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir ısırık: Dişler hizalı bir şekilde bir araya gelmediğinde, diş, diş etleri ve kemiğe çok fazla basınç gelerek zamanla diş eti çekilmesine neden olabilir.
  • Dudak ya da dile piercing yaptırmak: Bu bölgelere takılan bir takı, diş etlerine sürekli temas ederek diş eti dokusunun yıpranmasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Diş eti çekilmeleri sadece piercing ile temas eden bölgelerde gözleniyor ve diğer dişlerde diş eti çekilmesi gözlenmiyor ise, piercingi çıkarmak çözüm olabilir.

Bu tür risk grupları bahsi geçen rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Diş eti çekilmesi tedavisinin uygulanabilmesi için risk gruplarından uzak durmak gerekir.

Ayrıca lamine diş fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenebilir?

dis eti cekilmesi tedavi yontemleri

Diş eti çekilmesinin önüne geçmek için en temel yol dış bakımını tam ve düzenli yapmaktır. Bireylerin her gün dişlerini fırçalaması ve diş ipi ile temizleme yapmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra önerildiği şekilde yılda en az 2 kere Diş hekimini ziyaret etmek gerekir. Diş eti çekilmesi problemi yaşayan bireyler daima yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmalı ve diş hekimlerinden dişlerini fırçalamak için tavsiyeler alınmalıdır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Diş eti çekilmesi tedavi etmek için cerrahlar tarafından uygulanan yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Açık flep operasyonu: Bu prosedür sırasında, diş hekimi etkilenen diş eti dokusunu geriye katlar, zararlı bakterileri ceplerden uzaklaştırır ve ardından diş eti dokusunu, diş kökü üzerindeki yerine sıkıca sabitleyerek oluşan boşlukları küçültür ya da tamamen giderir.
  • Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu: Dişleri destekleyen kemik, diş eti çekilmesi sonucu tahrip olmuş ise, kaybedilen kemiği ve dokuyu yeniden oluşturma prosedürü önerilebilir. Cep derinliğini azaltmada olduğu gibi diş hekimi, diş eti dokusunu geriye katlar ve bakterileri giderir. Bir membran, greft dokusu veya doku stimüle edici protein gibi rejeneratif bir materyal bu bölgeye uygulanır. Rejeneratif malzeme yerine konulduktan sonra, diş eti dokusu diş veya dişlerin köküne sabitlenir.
  • Yumuşak doku grefti: Çeşitli tipte diş eti doku grefti prosedürleri vardır ancak en yaygın şekilde kullanılan bağ dokusu greftdir. Bu prosedürde, üst damaktan ya da başka bir verici bölgeden doku alınır ve açıktaki kökü saran diş eti dokusuna dikilir.

Diş hekimleri, diş eti çekilmesi tedavisinde, bireysel gereksinimlere uygun olarak kullanılacak en iyi prosedür tipini belirleyecektir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status