Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?

13.05.2021
1.303
Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?
REKLAM ALANI

Diş eti iltihabının oluşumunda dişler arasındaki ve diş eti altındaki bakteriyel plak birikimi en önemli faktördür. Vücudun bağışıklık sistemi enfeksiyonu ve yararlanmaya yanıt verir ya da iltihap ile kendini tahrişten korur. Diş eti bu konuda bir istisna göstermez diş eti iltihaplanmasının özellikleri etkilenen bölgenin çevresinde şişlik, kızarıklık, eteş ve ağrı şeklindedir. Son zamanlarda diş etlerini rahatsız eden bulaşıcı ve iltihap yapan bir hastalık olan diş eti iltihabından çok sayıda kişi etkilenmektedir. Bu sebeple optimum ağız sağlığına kavuşmak için diş eti iltihabı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve ağız hijyenine önem vermek gerekir.

Diş Eti İltihabı Nedir?

dis eti iltihabi neden olur

Diş eti iltihabı yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca sebeplerinden bir tanesi haline gelen gingivitis, genellikle Küçük boyutlu iltihaplar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Oluşum yerine göre kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebileceği gibi bazı durumlarda ve özellikle de büyük inflamasyonlar söz konusu olduğunda çiğneme, konuşma ve yemek yemede güçlük çekilmesine sebep olur. Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişleri uzun süre ve düzenli fırçalanması ile diş ipi kullanımı sonucunda Kısa bir süre içerisinde iyileşme gösterir. Ancak ağız bakımına özen gösterilmemesi durumunda hastalık ilerler ve ağızda farklı bölümlerde de iltihap oluşumuna sebep olur. Bu da diş kaybına kadar ilerleyebilir.

Ayrıca diş eti çekilmesi tedavisi hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Diş eti iltihabının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik faktörler;
  • Sigara ve tütün kullanımı;
  • Gebelik;
  • Diyabet şeker hastalığı;
  • Kırık dolgular;
  • Bazı ilaçların kullanımı;
  • Dişlerdeki yapısal bozukluklar.

Diş etleri, dişlere dışarıdan bakıldığında görüldüğü noktadan daha uzak bir kısımdan tutunur. Kalan kısım bir cep gibidir ve bu kısmın içine yiyecek artıkları ve plaklar yerleşip kalabilir. Bu durum diş eti iltihaplarının en yaygın oluşum sebeplerinden biri olarak bilinir. İnce bir bakteri tabakası olan diş plakları ağız bakımına yetersiz olmasına bağlı olarak zamanla sertleşir ve tartar adı verilen diş taşlarına dönüşebilir. Bu cep içerisinde yerleşmesi dişeti iltihaplarının oluşumuna sebep olur. Bu iki durum diş eti iltihaplarının en yaygın oluşum sebepleridir. Yukarıda verilenler ise bu iki sebebin yanı sıra olan risk faktörleridir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabının semptomları hastalık basit düzeyde ise birçok insan tarafından fark edilmeyebilir. Bu nedenle herhangi bir belirti olmasa bile diş etlerinde iltihaplanma söz konusu olabilir. Ancak iltihabın boyutu arttıkça ya da bulunduğu yer, belirtilerin hissedilmesine daha açık olan bir bölge ise diş eti iltihabı kendini bir takım belirtiler ile göstermeye başlar. En yaygın görülen diş eti iltihabı belirtileri ise şu şekildedir:

  • Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişliklerin oluşması.
  • Rahatsız eden ağız kokusu.
  • Sıcak ya da soğuk besinlere karşı hassasiyet durumu.
  • Beyaz renkli iltihabı oluşumların görünmesi.
  • Dişlerin fırçalanması ya da diş ipi kullanımı sırasında kanamaların görülmesi.
  • Konuşma ve çiğneme esnasında ağrı hissetmek.
  • Diş eti çekilmesi yaşanması.
  • Dişlerde gevşeklik yani sallanma durumu.

Diş Eti İltihabı Türleri Nelerdir?

Diş eti iltihabının çeşitleri iki tanedir. Bunlardan ilki olan diş eti plağı ile indüklenen diş eti iltihabında plak oluşumu sistemik faktörler ilaç kullanımı ve yetersiz beslenme gibi sebeplere bağlı olarak gelişen dişeti iltihaplarının yer aldığı bir gruptur. Plaklara bağlı olarak oluşmayan gingival lezyonlar ise iki türü oluşturmaktadır. Bu iltihaplara genellikle belirli bir bakteri, virüs ya da mantar türü sebep olabilmektedir. Genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar yara ve takma dişlere bağlı olarak gelişen ya da sebebi bilinmeyen dişeti iltihapları ise bu gruba giren diğer oluşum türleridir. Hastalığın tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için diş eti iltihabı oluşumuna neden olan faktörler yani hastalığın türü belirlenmelidir.

Ayrıca diş beyazlatma fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konur?

dis eti iltihabi ağrısı nasil onlenir

Diş Eti iltihabı teşhisin konması için çoğunlukla fiziksel muayene yapılmalıdır. Fiziki muayenenin haricinde diş hekimleri tarafından daha önceden geçirilen diş operasyonları, tıbbi geçmiş ve semptomlarda değerlendirilmektedir. Muayene esnasında diş ve dişetleri, ağız ve dil kontrol edilmektedir. Dişler arasında bulunan uyuklar ve diş cepleri detaylı bir şekilde incelenir. Derin ceplerin görülmesi durumunda kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilmesi için röntgen çekilmesi ve elde edilen görüntülerin değerlendirilmesi uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Yapılan muayeneler sonucunda diş eti iltihabına sebep olabilecek herhangi bir somut neden tespit edilemeyebilir. Nedeni belirlenemeyen bu hastalarda daha detaylı tıbbi tetkikler uygulanabilir. Ağız ve diş sağlığına ilişkin sorunlara vücudun farklı bölgelerinde yer alan hastalıklarda sebep olabildiği için gerekli görülmesi halinde hastalar farklı tıbbi birimlere konsültasyon yapabilir.

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti iltihabı tedavisinin yapılması için teşhis oldukça önemlidir. Böylece daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumunun ve diş kaybının önüne geçilebilir. İyi bir ağız bakım rutini benimsenerek bunu uyum sağlandığı takdirde doktorların önereceği Tedavinin tam olarak başarıya ulaşması mümkündür. Profesyonel diş eti bakımı, hastalığın tedavisinin temel taşıdır. Diş hekimleri tarafından uygulanan profesyonel diş temizliği ve diş taşı temizleme işlemleri gerekli ise Öncelikle bunların uygulanması gerekir. Bu sayede dişler üzerindeki tüm plakla, tartarlar ve diğer bakteri ürünleri ortadan kaldırılmış olur.

Bazı özel aletler, lazer ya da ultrasonik cihazlar yardımıyla uygulanan bu işlemler iyileşmeyi hızlandırır ve hastalığın yeniden oluşma riskini de en aza indirir. Bu işlemin ardından gerekli görülürse diş restorasyonları uygulanmalıdır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler, Dişlerdeki yapısal bozukluklar ve diş temizliğinin önünde engel teşkil edebilecek diğer sorunlar Böylece ortadan kaldırılır. Bu tedavilerin temelinde diş eti iltihabının ortadan kalkması için temel bir hijyen sağlanmalıdır.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status