Diş Eti Kanaması Neden Olur?

13.05.2021
1.640
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
REKLAM ALANI

Diş Eti kanamasının sebepleri arasında dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması ya da protezlerin yanlış kullanımı gösterilebilir. Bu ve bunun gibi günlük sorunların yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve trombosit eksikliği gibi hastalıkları da işaret eder. Bu tür hastalıklar diş etinin daha kolay kanayıp iltihaplanmasına neden olur. Diş sağlığı diş eti kanamasını etkileyen faktörlerden biridir. Toplumda görülen yaygın diş problemleri arasında diş eti kanamaları oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Ağız hijyeni alışkanlıkları ile ilişkili olabildiği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da haber verebilen dişeti kanamaları ciddiye alınmalı ve uygun tedavi tedbirleri hassasiyetle uygulanmalıdır.

Diş Eti Kanaması Nedir?

dis eti kanamasi belirtileri nelerdir

Diş Eti kanaması bireyin sağlığını tehdit etmesi ve diş etlerinde aşırı derecede plak birikmesi ile başlamaktadır. Plak birikimi sonucunda ortaya çıkan gingivitis adı verilen yapışkan ve renksiz bakteri plağı, diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Bu plaklarının zamanla kanamalara neden olması ve bireyin sağlıksız diş etlerine sahip olmasına neden olduğu bilinmektedir. Aşırı plak birikimi kanamalara sebebiyet verebileceği gibi periodontitis adı verilen ve çok daha ciddi bir sağlık problemi olan çene kemiği hastalığına da yol açabilir. Ağızda meydana gelen bu ve bunun gibi hastalıklar bireyin sağlığını olumsuz bir yönde etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine sebep olur. Bu nedenle diş eti kanaması ciddiye alınmalı, bu soruna yol açan nedenler bir diş hekimine danışılarak öğrenilmeli ve tedavi sürecine vakit kaybedilmeden başlanmalıdır.

Ayrıca lamine diş fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Diş Eti kanamasının sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ağız hijyeni alışkanlıkları: en sık görülen diş eti kanaması nedenlerinden biridir. Bu anlamda aşırı sert diş fırçası kullanmak, yanlış ve basınçlı diş fırçalaması yapmak ya da yeterli ağız hijyeni sağlanmaması, düzenli diş fırçalanması, alışılagelen diş sağlığı uygulamalarında değişikliğe gidilmesi Birgül farklı diş sağlığı ürünleri kullanılmaya başlanması gibi birden fazla sebepler nedeniyle diş etleri zarar görür.
  • Takma dişler veya protezler: ağız yapısına uygun olmadığı sürece diş etlerine zarar vererek kanamalara yol açar.
  • Gingivit: diş etinin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda çeşitli nedenler sebebiyle dişetlerinin iltihaplanması sonucunda dişeti kırılgan hale gelir ve kanamaya müsait olur.
  • Periodontit: dişin çevresindeki çene kemiklerine ve diş etine bağlantısını sağlayan periodontal dokunun iltihaplanması olayıdır. Diş çürükleri ya da gingivit sebebiyle buranın iltihaplanması ve bu bölgedeki damarların hasar görmesi nedeniyle kanama ile sonuçlanır.
  • Kanama bozuklukları: özellikle hemofili hastalığı ya da kandaki trombosit sayısının düşüklüğü gibi çeşitli nedenler ile kanamaya yatkın olanlar da basit bir gıda alımı sonrası dahi yoğun diş eti kanaması meydana gelir.
  • Diyabet ya da şeker hastalığında diş etleri normal doku özelliklerini kaybederek kanamaya yatkın hale gelir.
  • Beslenme alışkanlıkları: diş ve diş etlerine zarar veren özellikteki kabuklu ya da sert gıdaların yanlış tüketilmesi sonucu diş eti kanamaları gerçekleşir.
  • Sigara kullanımı dişeti dokusunun hasar görmesine ve kanamaya yatkın hale gelmesine sebep olur.
  • Lösemiler gibi kan hastalıklarında trombosit sayısı ciddi anlamda düşerek kanamaya yatkınlık durum oluşturur.
  • Karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklarda kanama bozukluğu oluşturur.

Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti kanamasının semptomları karakteristik olduğu için hemen hemen her kişide aynı şekilde görülebilir. Diş eti kanaması en yaygın şekilde diş fırçalama sırasında kan görülmesi şeklinde fark edilmektedir. Bunun yanı sıra diş eti kanamasına yol açan hastalığın farklı belirtileri olarak bazı hassasiyet sorunları da ortaya çıkmış olur. Sıcak ve soğuk içecekleri tüketirken diş etinde hissedilen sızlama, yiyecekleri çiğnerken diş etinde baskı hissetme, diş etinin normal renginden daha kırmızı olması ve buna bağlı olarak şişme görülmesi, kullanılan protezlerin diş etlerini aşırı derecede sıkması başlıca diş eti kanaması belirtilerindendir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş Eti kanamasının durdurulması için kanama olan bölgeye soğuk kompresyon uygulanması gerekir. Doğrudan dokuya temas etmeyecek şekilde buz ya da soğutulmuş havlunun kanama bölgesine yaklaşık olarak 20 dakika kadar uygulanması diş eti kanamasını durdurabilir. Böylece hastalar ani kanamaların önüne geçerek hastaneye gitmek için gerekli olan süreyi elde edebilirler.

Ayrıca göz kapağı estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Eti Kanaması Teşhisi Nasıl Konulur?

dis eti kanamasi stressten olur mu

Diş Eti kanamasının teşhisi diş doktorunun yapacak olduğu muayene ile oldukça kolay bir şekilde tespit edilir. Diş eti kanaması çoğu zaman bir neden değil aslında bir sonucudur. Bu sonucu önleyebilmek için düzenli olarak bir uzmandan yardım almak gerekebilir. Günlük ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, buna ek olarak en az 6 ayda bir diş hekimi muayene sinden geçilmelidir. Muayene esnasında diş doktorunun yapacağım muayene ve hastanın da yaşadığı sorunları hekimi ile paylaşmasının ardından olası diş hastalıkları kolaylıkla teşhis edilebilir. Bazı durumlarda hekim tarafından tanıyı kolaylaştırıcı bir takım testlerde istenebilir. Tüm bu işlemlerin ardından diş eti kanaması ve ağız sağlığına ilişkin diğer sorunların temelinde yatan nedenler tespit edilebilir ve uygun bir tedavi sürecine başlanabilir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Eti kanaması tedavisinin ilk adımı bireysel olarak ağız bakımının düzenli ve özenli bir şekilde yapılmasından geçer. Günlük ağız bakımının yanı sıra yılda bir veya iki kez diş doktoru muayenesinden geçmek de oldukça önemlidir. Dişlerin doğru bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı diş plağı oluşumunu en aza indireceği için diş eti kanamasının da riskini önemli ölçüde azaltır. Diş eti kanaması çoğu zaman bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olduğu için antiseptik gargaraların kullanılması kanamaların oluşmasını engelleyebilir. Ilık ve tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatacağı için kanama tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemdir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status