Diş Taşı Nasıl Oluşur?

05.07.2021
1.208
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
REKLAM ALANI

Diş taşı oluşumu dişlerin üzerlerinde, arka kısımlarında ve protezler üzerinde görülmektedir. Bakteri plakları oluşumunda etkili olan diş taşları, dişlerde sarı ve kahverengi gibi farklı boyutlara ve lekelere sebep olduğu için kısa zamanda tedavisi yapılması gereken bir problemdir. Diş taşı oluşumu, mikrobakteriyel besinlerin dış yüzeyinin üzerinde birikmesi ile oluşur. Bu besinlerin dış yüzeylerinde oluşmasının sebebi ise günlük olarak dişlerin fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması durumlarında ortaya çıkar.

Diş bakımı esnasında yapılan ihmaller 14 gün gibi kısa bir zamanda diş taşına dönüşebilmektedir. Diş taşına dönüşen besinler arasında en fazla karbonhidrat ve şeker içeren ürünler bulunur. Bu ürünleri az miktarda tüketmek hem sağlığınız hem de diş sağlığınız için oldukça önemlidir.

Diş taşı oluşumu sorunu, ileri zamanlarda daha ciddi diş hastalıklarına sebep olabileceğinden diş hekimine gitmeniz önerilmektedir.

Diş Taşı Oluşumuna Neler Sebep Olur?

dis tasi olusumuna neler sebep olur

Diş taşına sebep olan durumlar şu şekilde verilmiştir:

  • Düzenli bir şekilde diş bakımının yapılmaması, aksatılması durumlarında,
  • Diş ipi kullanılmaması durumlarında,
  • Karbonhidrat ve şeker içeren besinlerin fazla miktarda tüketildiği durumlarda,
  • Tükürüğün yapısı da diş taşı oluşumuna sebep olmaktadır. Diş taşları en fazla tükürüğün yoğun olarak biriktiği kısımlarda oluşmaktadır.
  • Ağız içi ve diş arkalarının yeterli bir şekilde fırçalanmaması durumlarında da diş taşı oluşumu gözlenir.

Ayrıca botoks nasıl yapılır hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Taşı Oluşumunun Zararlar Nelerdir?

Diş taşının yol açtığı problemler şu şekilde verilmiştir:

  • Ağızda koku oluşumuna sebep olabilen diş taşları, ilerleyen zamanlarda tedavi edilmemesi halinde diş iltihaplarına dönüşebilir.
  • Diş taşı ihtimali, diş çürümesini hızlandırır.
  • Diş taşının yoğum olduğu kısımlarda diş eti çekilmesi problemleri de görülür. Dişlerin arasında boşluklar oluşabilir ve bu bölgelerde büyük bir hızlanma ile diş taşı oluşumu artışı gözlenebilir.
  • Diş taşları diş eti iltihaplarına sebep olabilir.
  • Diş etleri sürekli bir biçimde temizlendiği takdirde bile eski görüntüsüne kavuşması uzun bir zaman alır.
  • Diş taşları, diş arasında bulunan kemiklerde kayıplar oluşmasına da sebep olabilmektedir.
  • Diş taşları, dişlerdeki hasarları sakladığı için tedavi sürecini ertelemeye ve gecikmesine sebep olabilir.
  • Diş taşlarının oluşması ve tedavisi ile dişler arasındaki rahatsız edici boşluklar ortaya çıkabilir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılmaktadır?

Diş taşı problemi için temizlik işlemi şu şekildedir:

  • Diş taşı tedavisi için uygulanacak en doğru yöntem, bu sorunun oluşmaması için önlem almak en önemli etkenlerden biridir. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayarak düzenli aralıklar ile diş ipi kullanmanız, diş taşı oluşumlarını engelleyen önemli kriterlerdir.
  • Yılda 2 kez diş hekimine gidip muayene olmanız, diş sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz bir diğer seçenektir.
  • Diş taşı temizliği, günlük ağız bakımınıza ek fayda sağlamak için florür içeren günlük diş macunları ile günde 2 kez diş fırçalanması da oldukça önemlidir. Diş hekiminiz, günlük ağız bakımınıza yardımcı olması için plakların uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.

Diş taşı oluşumuna katkıda bulunan nedenler ise şu şekilde verilmiştir:

  • Dişlerin her gün fırçalanmaması,
  • Diş aralarının temizliği için diş ipinin kullanılmaması,
  • Diş sağlığını olumsuz bir şekilde tetikleyen şeker ve karbonhidrat içeren besinlerin çok sık tüketilmesi,
  • Diş temizliği yapar iken arka dişleri fırçalamadan atlamak ve ağzı yeteri kadar fırçalamamaktır.

Diş Taşı Oluşumu Belirtileri Nelerdir?

Diş taşının oluşumunda gözlenen semptomlar şu şekilde verilmiştir:

  • Diş taşı ya da tartar olarak adlandırılan bu plaklar, yoğun bir şekilde bakteri içerir. Sertleştiği için fırçalama yardımı ile çıkmamaktadır. Bunun sonucunda diş etlerinde tahriş oluşmaktadır.
  • İltihaplanma, kanama ve ilerleyen zamanlarda diş eti hastalıklarına neden olur. Diş taşları, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında kanamaya yol açabilecek kaba şişliklere sebep olabilir.
  • Diş taşları, diş eti çizgisinin altında görülmeye başladığında, kanamaya yol açabilecek kaba şişlikler meydana gelmektedir.
  • Diş eti çizgisinin üzerindeki birikintiler sarı ya da bronz renkte olup uzaklaştırılmaması durumunda daha fazla büyüyebilir.
  • Diş eti çizgisinin altında gelişen birikintilerde ise kahverengi ya da siyah renkli gözükmektedir. Periodontoloji uzmanları tarafından yapılan diş taşı temizliği işlemi başarılı bir şekilde uzaklaştırılabilir.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıldır?

Dişteki çürük tedavi yöntemi, dişteki çürük aşamalarına göre değişiklik gösterebilir. Diş çürüğü için 3 çeşit aşama mevcuttur.

  • Bunlardan ilki dişin üzerindeki noktasal renk değişikliği olduğu aşamadır. Bu aşamada florür içeren bir diş macunu ve düzenli kullanılan diş ipi yardımı ile dişteki renk farkı giderilebilir.
  • İkinci aşama ise daha ilerleyen zamanlarda meydana gelen bir durumdur. Çürük kısmın oyuk haline gelmesidir.
  • Son aşamada ise çürük biraz daha büyüyerek dişin yumuşak tabakasına yaklaşır. Eğer çürük diş bu aşamaya kadar ilerlediyse, diş hekimi dişteki sinirleri alıp dolgu işlemi gerçekleştirmelidir. Çürük temizlendikten ve sinirler alındıktan sonra kök kanalı da temizlenip dolgu yapılması gereklidir. Aksi takdirde dişe dolgu uygulanamaz ve çekilmesi gerekir.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı yöntemi, bireyin ağzındaki düzensizlik, diş eksikliği, dişlerdeki bozukluklardan kaynaklı estetik açıdan kişiyi rahatsız eden yönleri ile ele alınıp estetik açıdan kişiye uyarlanmasıdır. Gülüş tasarımı yapılırken birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Kişinin yüz, diş, diş eti uyumu gibi faktörlere bakıldıktan sonra tasarım yapılabilir. Restoratif diş tedavisi yöntemleri arasında olan gülüş estetiği sayesinde hastanın sosyal ortamlarda özgüvenli bir şekilde gülüp konuşmasını sağlarken kişiye özel uygulamalar ile hastanın yüz şekline ve diş-diş eti yapısına uyumlu diş görüntüsü oluşturulur.

Tartar Sorunu Zararlı Mıdır?

Diş taşı zararlı değildir fakat çevresinde oluşan bakteriler, yemek artıkları diş eti rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar periodonti kapsamına giren rahatsızlıklardır. Dişlerin çevresinde diş etinin altında çene kemiğini sarmaktadır. Diş taşının kronikleşmesi sebebi ile diş etinde enfeksiyon oluşmaya başladıkça, altındaki kemikte yıkım başlar ve zaman içerisinde dişin kök ucuna kadar gelip diş kaybına sebep olabilir. O yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Diş sağlığı ve diş kaybı yaşanmaması için diş hekimine düzenli kontrollerinize 6 ayda bir defa olmak üzere gidilmelidir.

Ayrıca yüz germe fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Zamanda Bir Yapılmaktadır?

dis tasi temizligi nasil yapilmaktadir

Diş tartarı temizliği 6 ayda bir yapılmalıdır. Hastanın dişleri için yaptığı bakıma göre senede 1 ya da 2 kere olabilir.

Diş Taşı Ağız Kokusuna Sebep Olur Mu?

Diş tartarı ağız kokusu yapmaktadır. Ağız kokusuna sebep olan durum ise bakteri plaklarıdır. Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz fakat neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna sebep olmaktadır. Bu duruma halitozis denir. Halitozis, diş eti problemleri ile ve çürükle ilgilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tartar temizliği ardından dikkat edilmesi gereken hususlar için 2 sorun bulunmaktadır. Biri diş hassasiyetidir. 2 – 3 hafta boyunca diş hassasiyeti oluşur. Diğeri ise diş eti kanamalarında artış başlayabilmesidir. Bu, diş taşı tedavi yan etkisi olarak başlayan bir durumdur. Dişlerinizi fırçaladıkça 3 günün ardından hızlı bir şekilde iyileştikçe kanama azalır, sağlıklı kısımlarda kanama görülmez.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

DMCA.com Protection Status