Göz Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

Göz botoksu işlemi bazı şaşılık tiplerinde etkili ve oldukça önemli bir uygulamadır. Botoksu tedavisinin en etkili olduğu şaşı tipi, göz kası felçlerine bağlı olarak aniden gelen şaşılıktır. Bu şaşılık türünde cerrahi tedavi için yaklaşık olarak 6 ay beklemek gerekmektedir ama bu hastalarda, çift görme sorunu da geliştiğinden dolayı 6 aylık süre biraz zor ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu süreçte uygulanan göz botoksu tedavisi, hem hastanın çift görmesini ortadan kaldırır hem de gözdeki kaymayı düzeltir.
Gözlerin birbirleri ile olan paralelliğinin kaybetmesi ile oluşan şaşılık doğumda gerçekleşen beyin hasarı, kalıtsal nedenler, göz içi tümörler ve göz kaslarında gelişen felç gibi hastalıklar nedeni ile gelişebilmektedir. Şaşılığın tedavisinde birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri ise botoksu yöntemidir. 1989 yılından bu zamana kadar uygulanan bu göz botoksu tedavisi, FDA onaylıdır ve yurt dışında daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Göz botoksu yöntemi, bebeklik döneminde başlayan şaşılıkların tedavisinde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Erken yaşta ameliyat olması gereken bebeklerde ise anestezi riski çok fazla olduğundan dolayı, bu yaş grubunda botoks uygulaması daha az riskleri olması nedeni ile önde gelen tedavi seçenekleri arasında değerlendirilir. Aynı zamanda botoks tedavisi, şaşılık ameliyatlarından sonra tam düzelme sağlanamadığında da kullanılabilmektedir. Ameliyat sonrası görülen küçük açılı göz kaymalarında, botoks tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Ayrıca göz botoksu uygulaması bazı şaşılık ameliyatlarında başarıyı arttırmak amacıyla da kullanılmaktadır. Göz botoksu şu şekilde yapılmaktadır:
- Çocuklar için uygulanan botoks işlemlerinde anestezi, doktorun uyguladığı sedoaneljezi ile yapılmaktadır. Sedoaneljezi, ameliyatlarda uygulan ve genel anesteziden daha az risk barındıran bir yöntemdir. Genel anestezi alması riskli olan çocuklar ya da bebeklerde sedoaneljezi ile botoks tedavisi uygulanmaktadır.
- Yetişkinlerde botoks uygulaması, gözlerin anestezik damla yardımı ile uyuşturulması sonucu yapılmaktadır.
- Göz botoksu yaklaşık olarak 5 dakika sürmektedir.
- Dokulara ve damarlara zarar vermeyen özel bir iğne yardımı ile ve EMG cihazı ile botoks, kasın olduğu bölgeye enjekte edilir.
- Hasta, uygulamadan hemen sonra gündelik hayatına geri dönebilir.
- Bu işlem, göze uygulanan bölgede herhangi bir iz bırakmaz. Botoks enjeksiyonlarının tekrarlanabilmesi ve hastanın cerrahi tedavi şansını etkilememesi, bu yöntemin en önemli avantajlarındandır.
Ayrıca botoks hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
İçindeki Başlıklar
Göz Botoksunun Şaşılığa Nasıl Bir Etkisi Vardır?

Göz botoksu uygulamasının şaşılığa etkisi, kasları harekete geçiren sinir uçlarına etki ederek göz kasını geçici olarak felç etmesi ile sağlanır. Bu tedavi yönteminin etkisi yaklaşık olarak 6 ay sürmektedir. Geçici felç oluşturmasına rağmen bu süre içerisinde kasların yapısında ve işlevinde kalıcı değişiklikler meydana gelir. Bu sayede de göz kaymaları azalmış olur.
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks uygulamasının sebep olduğu komplikasyonlar şu şekilde verilmiştir:
- Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve ödem oluşumu
- Baş ağrısı ve uyuşma hissi
- Hafif mide bulantısı
- Enjeksiyon bölgesine yakın kaslarda geçici felç durumu
- Yutma zorluğu
- Boyun zayıflığı
- Grip
- Safra kesesinin işlevsel bozuklukları
- Kurdeşen, ateş ve titreme
- Hırıltı ve ağız kuruması
- Çift görme ya da görme duyusunda azalma
- Kanama ve şişme
- Alt göz kapağındaki kaslarda zayıflık belirtisi
- Konuşma problemleri
- Vücudun genelinde oluşan kas zayıflığı, botoksun yan etkilerinden bazılarıdır.
Botoks işlemi sırasında kaslara enjekte edilen enjeksiyon, çoğunlukla hastanın vücudu tarafından tolere edilir ve çok az yan etkiye rastlanır. Bazen ilacın etken maddesine karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişilerde nadir de olsa ciddi yan etkiler görülebilir.
Göz Botoksunun Avantajları Nelerdir?
Göz botoksu uygulamasının öne çıkan yönleri şu şekilde verilmiştir:
- Yetişkin bir hastada, poliklinik koşullarında genel anesteziye gerek kalmadan uygulanabilir olması
- Göz botoksu uygulaması ardından hastanın normal hayatına kolay bir şekilde devam edebilmesi
- Genel anestezi riski barındırmaması
- Botoks enjeksiyonunun tekrarlanabilir olması
- Botoks enjeksiyon sayısı için herhangi bir üst sınır durumunun olmaması
- Uygulanan bölgede yara izi bırakmaması
- Göz dolaşımını etkilememesi
- Botoks ilacının geçici etkili olması
- Hastanın cerrahi tedavi şansını etkilememesi, göz botoksu uygulamalarının en büyük avantajlarından bazılarıdır.
Ayrıca yüz germe fiyatları hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Botoks Başka Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Botoks uygulamasının kullanıldığı alanlar şu şekilde verilmiştir:
- Migren Botoksu: Migren hastasının alın, şakak ve ense bölgelerini içeren belirlenmiş 31 noktaya kas içerisine enjeksiyon işlemi yapılır. Tedavi, kişiye özel planlanır ve 12 hafta ara ile en az 2 tedavi döneminde uygulanır. Bazı migren haslarında tedavi etkinliği için enjeksiyon işlemi tekrarlanması gerekebilir. Bazı migren hastalarında ise etkinlik birkaç yıl süre boyunca devam etmektedir. Başarılı sonuçlar alınarak hasta kronik migren rahatsızlığından kurtulabilmektedir.
- Kırışıklık için Botoks Uygulaması: Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, üzerini örten deri üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir. Bu şekilde yüzdeki dinamik çizgilenme meydana gelir. En sık meydana gelen dinamik çizgiler alın, kaş arası, göz kenarları ve dudak çevresinde görülmektedir. Botoks işlemi uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılabilmektedir. Kas hareketlerindeki bu azalma, üzerindeki derinin, kas hareketleri ile katlanmasını ve katlanmaya bağlı olarak çizgilenmeyi de azaltır.
- Yüz Şekillendirme için Botoks Uygulaması: Botoks enjeksiyonu ile kaşların kuyruk kısmının kaldırılması, şaşkın yüz görünümüne yol açan kaş ortasındaki yüksekliğin indirilmesini sağlar. Gülüş ile belirgin üst diş etinin görülmesi, gülerken estetik olmayan görünüme sebebiyet verebilir.
- Aşırı Terleme Tedavisi için Botoks Uygulaması: Botoks, ter bezlerine uygulandığı zaman ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalışmasını azaltabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir.
Göz Botoksu Uygulaması Fiyatları Nelerdir?
Göz botoks işleminin fiyatları uygulanacak bölgeye ve doktor deneyimine göre değişmekle birlikte göz botoksu işlemleri 1.500 TL’den başlamaktadır.