Göz Kapağı Estetiği Nedir, Nasıl Yapılır?

Göz kapağı estetiği operasyonu diğer bir adı ile blefaroplasti işlemi, gözün alt ve üst kısmını çevreleyen göz kapaklarının doğuştan ya da daha sonradan gerçekleşen deformasyonlar ile yaşadığı sorunlardan kurtulması için yapılmaktadır. Bir diğer yapılma amacı ise göz kapağının daha estetik bir şekilde gözükmesi üzerine yapılmaktadır. Göz kapağı estetiği operasyonlarında lokal anestezi ve genel anestezi uygulanabileceği gibi günümüz teknolojisi ile birlikte plazma enerjisi metodu kullanılarak da lazer işlemleri ile gerçekleştirilebilir.
Göz kapağı estetiğinin yapılışı, alt ve üst göz kapağı için farklı gerçekleştirilmektedir. Üst göz kapağı estetiği şu şekilde yapılır:
- Üst kapağı estetiği operasyonuna karar vermeden önce doktor, hastanın yüzündeki ölçülmesi gereken alanlar olan alnın ve kaşların detaylı ölçülmesini yapar. Bu esnada göz kapağının rutin hareketlerini kontrol eder ve göz kapağında asimetrik bir durum söz konusu olup olmadığını inceler.
- Kontrollerden sonra hasta sadece üst göz kapağı operasyonu geçirecek ise lokal anestezi uygulanarak ameliyata hazırlanır. Ameliyat yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.
- Ameliyat ise hastanın üst kapağından çıkarılacak olan kas ya da deri kısımları operasyondan önce hastanın yüzüne işaretlendiği için kolay bir şekilde gerçekleşir.
- Genel olarak göz kapağının katlanma çizgisi içinde gizlenecek şekilde bir hat üzerinden kast ve deri çıkarılması işlemi, gözde yeterli gerginliği sağlayacaktır.
Alt göz kapağı estetiği ise şu şekilde yapılır:
- Hastanın alt göz kapağından meydana gelen yaşlanma, yalnızca göz kapağı ile sınırlı değildir. Bu yüzden yanak kısmını da incelemek gerekmektedir. Özellikle 40 yaş üzeri olan kadınlarda yer çekiminin de etkisi ile yanakta değişiklikler ve sarkmalar gözlenebilir. Bu yüzden kişiden kişiye değişmekle birlikte alt göz kapağı ameliyatı genel olarak içinde yanak ameliyatını da barındırabilir. Bu kapsamda yanak dokusu da endoskopik cerrahi ile yukarıya doğru alınmaktadır. Eğer ki yanak operasyonundan sonra alt göz kapağı estetiğine ihtiyaç kalmaz ve bollaşma giderilmiş ise bu operasyona gerek duyulmayabilir fakat yanak operasyonundan sonra alt göz kapağındaki bollaşmalar giderilmemiş ise doktorunuz gerekli cerrahi müdahaleyi yapacaktır.
- Ameliyat sırasında hastanın alt göz kapağındaki kirpiklerinin bulunduğu kısmın altına kesi atılır. Bu sayede alt göz kapağı derisi kas ile birlikte kaldırıldıktan sonra işlem gerçekleştirilir. Aynı zamanda bu bölgede bulunan yağ keseciklerine de küçültme işlemi nadiren de olsa yapılmaktadır.
- Yağ paketleri göz altı çukurunun kenarlarına yayılır ve gözün altında oluşan çökük görüntünün giderilmesini sağlar. Eğer çöküklük ortadan kalkmamış ise hastanın göz çukuruna yağ enjekte edilebilir.
- Alt göz kapağı estetiği operasyonu çoğunlukla genel anestezi ile gerçekleştirilir. Bunun nedeni ise yüzün orta kısımlarındaki germe işlemlerinde genel anestezi uygulanmasıdır. Alt göz kapağı operasyonları yaklaşık olarak 2 – 4 saat arasında değişir.
İçindeki Başlıklar
Göz Kapağı Estetiği Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Göz kapağı estetik operasyonlarının tercih edildiği durumlar şu şekildedir:
- Doğuştan gelen üst göz kapağı düşüklüğü
- Üst göz kapağının işlevini yitirmesi
- Göz çevresinde oluşan kırışıklık ve sarkmalar
- Yaşlılığa bağlı olarak gelişen kırışıklıklar
Göz Kapağındaki Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Göz kapağında oluşan yaşlanma semptomları taşlanmaya bağlı olarak kişide yorgun, donuk ve olduğundan da yaşlı görünmesine neden olan işaretlerdir. Alt ve üst göz kapaklarında gözlenen yaşlanma belirtileri şu şekildedir:
- Göz altlarında torbalanma
- Göz altlarındaki renk değişimi
- Göz kapağı cildinde kırışıklıkların meydana gelmesi
- Göz kapağı cildinde oluşan sarkmalar
- Göz kenarlarındaki kırışıklıklar ( kaz ayağı )
- Yorgun bir yüz ifadesidir.
Göz Kapağı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Göz kapağı estetiği operasyonu her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler taşımaktadır. Bu riskler şunlardır:
- Nadiren olsa da göz kapağı ameliyatı sırasında ya da sonrasında kanam problemleri gerçekleşebilir. Ameliyat sonrasında kanama olursa drenaj tedavisi gerekebilir. Kanama risklerini arttırmaları nedeni ile ameliyattan 10 gün öncesinde aspirin ya da antiinflamatuar ilaçları kullanılmamalıdır.
- Tıbbi kontrol altında olmayan hipertansiyon, operasyon sonrasında kanamaya neden olabilmektedir. Göz kapakları altına kanama, iyileşmeyi geciktirebilir ve bazı durumlarda iz kalabilir.
- Bu operasyon sonrasında enfeksiyon riski genellikle olmaz. Nadiren de olsa enfeksiyon gelişmesi durumunda doktorunuzun verdiği antibiyotik ilaçları kullanabilirsiniz.
- Bu operasyon sonrasında alt göz kapağının aşağı doğru çekilme riski söz konusudur. Bu olasılık, hastaların ikinci ameliyatlarında daha da artabilir. Bu durumun nedeni genellikle göz derisinin gereğinden fazla miktarda alınmasıdır. Bu durumun tedavisi ise eksik olan derilerin yerine konmasıdır. Bunun için üst göz kapağından deri alınabilmektedir.
- Yaşlanma, güneşte fazla kalma ve diğer nedenlerden dolayı gözün görüntüsünde değişiklikler olabilir. Aynı zamanda göz kapağı estetiği operasyonu yaşlanmayı durdurmaz ya da göz kapağının yıllar boyu gergin kalmasını sağlamayabilir. Göz kapağı estetiğinin sonuçlarını korumak yeni ameliyat ve tedavileri gerektirir.
Göz Estetiği Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Göz estetiği operasyonu olmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Ameliyattan önceki 10 gün boyunca, kanamayı arttıracağından dolayı aspirin ve antiinflamatuar ilaçları kullanılmamalıdır.
- Yeşil çay gibi bitkisel çayların ve E vitamininin kan sulandırıcı etkilerinden dolayı bunlar da ameliyattan önceki 10 gün boyunca alınmamalıdır.
- Göz tansiyonunun fazla olması, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, göz kuruluğu gibi rahatsızlıklara sahip olan hastalar için göz kapağı estetiği operasyonları biraz daha tehlikelidir. Bu rahatsızlıklara sahip olan hastaların doktorları ile görüşmesi gerekmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?
Göz kapağı estetik operasyonunu, genellikle 35 yaş üstü bireylere yapılmaktadır çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla bu yaşlarda ve sonrasında başlar. Fakat doğuştan gelen göz kapağı düşüklüğü gibi medikal olarak ihtiyacı olan her bireye alt göz kapağı ve üst göz kapağı operasyonları yapılmaktadır. Göz kapağı estetiği operasyonları yaşlanmayı durdurmaz ama yaklaşık olarak 7 – 8 sene etkisini gösterir. Ameliyat sonrası hastaların yüzündeki yorgunluk ifadesi yerini dirilik ve canlılığa bırakır.
Ayrıca kulak estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Göz Kapağı Estetiğinde Nasıl İz Kalmaz?

Göz kapağı estetik operasyonlarındaki kesiden dolayı oluşan kesiklerin yaptığı izlerin, göz kapağı bölgesinin doğal yapısının içinde gizlenmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede göz kapağı estetiğinde hastada iz kalmaz.
Üst kapak, göz kapağı üzerinde kıvrım içindeki bir kesi işlemi ile düzeltilebilir. Bu, yağ birikintilerinin uzaklaşmasını sağlarken bir de kasların sıkışmasını ve fazla derinin alınmasına imkân verir.
Alt göz kapağındaki koşullar alt kirpik çizgisinin hemen altında bir kesi işlemi ile düzeltilebilir. Bu işlem ile alt kirpik dibindeki fazla deri çıkarılmış olur. Fakat bir terslik durumunda fazla yağ yeniden konumlandırılabilir ya da çıkarılabilir.
Göz Kapağı Estetik Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Göz kapağı estetiği operasyonu ardından iyileşme dönemi, şu şekildedir:
- Çoğunlukla hastalar, operasyondan sonraki 10 – 14 gün içerisinde iyileşme süreci geçirir. Tam olarak iyileşme ise 1 ayı bulabilir.
- Göz kapağı estetik operasyonu ardından hastada, morluk ve şişlik gözlenir. Bu şişlik ve morluk ortadan kalktıktan sonra gözün şekli ortaya çıkar. Yüzdeki yorgun ifade diri ve canlı bir hale dönüşür.
- Göz kapağı estetiği sonrasında doktorunuzun verdiği, merhem ve kompres uygulanabilir. Ayrıca gözlerinize nasıl bakım yapılacağı gibi konuları ve varsa kullanacağınız ilaçları doktorunuza danışınız.