Kemerli Burun Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kemerli burun ameliyatı burun ucunda oluşan sarkmalara neden olabilen ya da kemerin düşük olması durumunda sarkmaları veya düşüklükleri ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Kemerli burun ameliyatında uygulanan adımlar şu şekilde ilerlerlemektedir.
- İlk aşamada burun kemik kalınlığı ve kıkırdak yapısı belirlenmektedir.
- Devamında ise kemerin yüksekliği ve kalınlığı belirlenmektedir.
- Yapılan belirlemelerden sonra hastanın yüz ölçüsüne uygun olarak simülasyon çizimi yapılmaktadır.
- Hastanın istediği şekil ve çizilmiş olan yüz tasarımına göre dudak ile burnun üst noktası arasında kalan kemikler makas yardımıyla düzeltilmektedir.
- Gerçekleştirilen işlem sonrasında törpüleme işlemi uygulanmaktadır.
- Kişinin kemer uzunluğuna göre değişen ameliyat süresi, ince ve kısa olması durumunda daha hızlı gerçekleştirilmektedir.
- Gerçekleştirilen bu operasyonda burnun alt kısmında oldukça küçük bir boşluk oluşmaktadır. Bu boşluk doldurulmalı ve burnun inceltilmesi gerekmektedir.
- Açık çatı ismi verilen bölge taşlanarak burun dolgusu operasyonu sona ermektedir.
Kemerli burun ameliyatı (rinoplasti) için iki tür cerrahi yaklaşım bulunmaktadır. Bunlar, kapalı rinoplasti ve açık rinoplastidir.
İçindeki Başlıklar
1- Kapalı Rinoplasti
Kapalı rinoplasti tekniğinde müdahale edilecek bölgelere yalnızca burun delikleri içinden yapılan kesilerle ulaşılmaktadır. Bu teknik, uygun görülmüş kişilerde ameliyatın daha kısa sürede yapılmasına olanak sağlamaktadır. Burun ucunda bulunan cilt tam olarak kaldırılmadığı için daha az ödem oluşmasına neden olmakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır. Belirgin şekilde eğikliği olmayan, asıl şikayeti burun sırtında kemik ve kıkırdak çıkıntısı olan kişiler için kapalı rinoplasti tekniği daha fazla tercih edilmektedir.
2- Açık Rinoplasti
Açık rinoplasti tekniğinde ise, burun ucunda belirgin şekilsel bozuklukları veya asimetri olan kişiler tarafından tercih edilen cerrahi bir yöntemdir. Daha önce estetik operasyonu geçirmiş olan kişiler ya da aynı seansta burun içerisindeki perdenin bariz bir şekilde eğikliklerine müdahale edilmesi gereken kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Açık rinoplasti yönteminde iki burun deliği arasındaki cilt bölmesinin (kolumella) orta kısmından yatay bir kesim yapılarak ameliyata başlanmaktadır. Burnun derisi bu yolla kaldırılarak burun ucunu ve sırtını oluşturan bütün kıkırdak ve kemik yapılar ortaya konulmaktadır. Böylelikle operasyon direkt görüş altında gerçekleşmektedir. Operasyon bittikten sonra, uygun dikiş materyalleri kullanılarak kesinin atıldığı bölge kapatılmaktadır. Dikişler yaklaşık 1.5 – 2 ay içinde fark edilmeyecek şekilde tam olarak iyileşmektedir.
Ayrıca Selülit Tedavisi Yöntemleri Nelerdir? adlı yazımıza göz atın!
Kemerli Burun Ameliyatı Öncesinde Yapılması Gerekenler

Rinoplasti yapılmadan önce hastaların burun yapıları en ince ayrıntısına kadar incelenmektedir. Yapılan fiziksel muayene sonrasında hastanın burun ve kıkırdak yapısı incelenmeye alınmaktadır. Yapının durumuna göre operasyonun yapılacağı tekniğe karar verilir. Operasyon öncesinde yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Operasyondan en az 1 hafta önce sigara kullanımın bırakılması tavsiye edilmektedir.
- Operasyonda genel anestezi yapılacağından dolayı kişilerin operasyondan en az 6 saat öncesinde bir şeyler yiyip içmemesi gerekmektedir.
- Operasyondan en az 1 hafta önce bitkisel çayların ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyor ise bırakılması gerekmektedir.
- Herhangi bir enfeksiyon ya da alerji riskine karşı anestezi uzmanları tarafından ameliyat öncesi kan tahlilleri yapılmaktadır.
- Operasyon geçirecek olan hastaların, düzenli olarak kullandığı ilaç var ise doktoruna kesinlikle bildirmesi gerekmektedir.
- Yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu ve şeker hastalığı olan hastaların, uzman doktorlar tarafından ön değerlendirmesi yapılmaktadır.
Kemerli Burun Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler
Kemerli burun operasyonundan sonra yapılması gereken genel anestezi uygulanan hastanın bir gün hastanede kalmaları tavsiye edilmektedir. Alerji ya da enfeksiyon oluşumu hastaların durumuna göre değişiklik göstermektedir. Hastalara yapılan burun dolgusu sonrasında burun bölgesinin korunabilmesi ve hızlı iyileşmesi için alçı ve tampon takılmaktadır. Hastalar, doktor tarafından gözlemlenerek, hastanın durumu ve iyileşmesine bağlı olarak tampon ve alçıyı yaklaşık 1 haftada çıkarmaktadırlar.
Gerçekleştirilen operasyonun ardından şişlik, morarma ve ödem görülmesi olanaklıdır. Ancak bu etkiler 1 hafta içinde kaybolmaktadır. Hastanın ağrılarına bağlı olarak ağrı kesici ilaçlar verilir. Operasyonun ardından hastalar bir hafta sonra normal yaşamlarına dönmektedirler. Fakat tam iyileşme süresi 6 ay ile 1 yıl arasında gerçekleşmektedir. Bu süre zarfında hastalar burunlarına yapılan operasyonu unutmamalı ve gereken önlemi almalıdırlar. Hastalar en az 2 ay sonra ağır sporlar yapabilmektedirler. Öncesinde hafif tempolu sporların yapılması gerekmektedir. Hastalar en az iki ay boyunca ağır çerçeveli gözlükler kullanmamalı ve sauna, hamam, buhar banyosu ve güneş ışınlarından en az 1 ay kaçınmalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Saat Sürmektedir?
Burun estetik operasyonlarının süresi yapılacak olan operasyonun niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Septum eğriliği veya daha farklı bir sorun yok ise, bu operasyon yaklaşık 2 – 2,5 saat aralığında sürmektedir. Ancak burunda önemli bir sorunun olmadığı ve yalnızca burun ucunun düzeltileceği durumlarda operasyon süresi daha da kısalmaktadır. Bunun haricinde, burnunda bulunan bir sorundan dolayı cerrahi işlem geçirmiş olan hastaların burnunu yeniden oluşturmak için kaburga kemiklerinden kemik parçaları alınmaktadır. Bu cerrahi işlem de yaklaşık 6 ile 7 saat arasında gerçekleştirilmektedir.
Kemerli Burun Ameliyatı Sonrasında Koku Kaybı Oluşur Mu?
Kemerli burun operasyonundan sonra koku kaybı geçici olarak oluşabilmektedir. Bunun sebebi, koku hücrelerinin, burun kemerinin bulunduğu noktaya yakın olmasından kaynaklıdır. Burun kemeri kesilerek veya törpülenerek aşağı indirilirken koku almayı sağlayan hücrelerin zarar görmesi operasyon geçiren kişilerde koku almada sorun oluşturabilmektedir. Oluşan koku alma problemi kalıcı olmamaktadır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Yara İzi Kalır Mı?
Burun estetik operasyonları sonrasında yara izi kalma ihtimali çok az olsa da bulunmaktadır. Burun estetik operasyonlarında kullanılan açık teknik de burun delikleri arasına açılan küçük kesikten dolayı hafif bir iz kalma ihtimali vardır. Yara iyileşme hızı ve yaraya uygulanan doğru tedavi yöntemleriyle ilgili olarak bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kapalı cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen operasyonlarda ise dışarıdan görülür bir yara izi oluşmamaktadır.
Burun Estetik Ameliyatlarının Mevsimi Var Mıdır?

Burun estetik operasyonlarının mevsimi genel olarak bulunmamaktadır. Fakat yaz aylarında operasyon geçiren kişilerin aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmesi gerekir.
- Yara iyileşme sürecinde, güneşin ve bronzlaşmanın etkisiyle cerrahi işlem uygulanan bölgenin daha koyu hale gelebilme ihtimali vardır. Fakat doktorun tavsiye ettiği güneş kremleri ve şapka kullanılarak bu durumun oluşmasının önüne geçilebilmektedir.
- Daha çok yaz aylarında kullanılan güneş gözlükleri operasyon sonrasında kullanılmaması gerekmektedir.
- Operasyondan sonra havuza ve denize, doktorun önerdiği süre boyunca girilmemesi gerekmektedir.
Ayrıca Laminata Veneer Uygulaması Nedir? adlı yazımıza göz atın!
Burun Estetik Ameliyat Ücreti Ne Kadar?
Burun estetik operasyonu fiyatı işlemin gerçekleştirildiği hastane, operasyonu hangi doktorun yaptığı gibi konularda değişkenlik göstermektedir. Bu koşulların yanı sıra hastanelerde kalma süresi de burun dolgusu fiyatlarını etkilemektedir. Burun estetiğinin değişken fiyatlarından dolayı ortalama rakamlar şu şekildedir:
- Burunda gerçekleştirilecek ufak revizyonlar: 500 TL ile 1.000 TL arası
- Burun kemerini ortadan kaldırma: 1.500 TL ile 3.500 TL arası
- Nefes alıp vermede sorun yaşayan kişilerin ve bunun sebeplerinden biri olarak burun şekli düzeltme: 2.000 TL ile 4.000 TL arası
- Sadece nefes alıp vermede sorun yaşayanlar için operasyon: 1.000 TL ile 1.500 TL arası
- Burun küçültme operasyonları: 2.000 TL ile 8.000 TL arası
- Tamponsuz estetik operasyonu: 2.000 TL ile 5.000 TL arası
- Horlamanın ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen operasyonlar ise: 1.000 TL ile 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.