Koltuk Altı Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

Koltuk altı botoksu işlemi aşırı terleme şikayeti olan hastalar için en etkili çözümler arasında yer alır. Koltuk altı terlemesinin nedeni, o bölgeyi uyaran uyarak sempatik sinir sistemindeki aşırı uyarılma durumudur. Koltuk altı terlemesi yaşayan hastalar, bazen avuç içi terlemesi ya da ayak tabanı terlemesi de yaşayabilmektedir. Koltuk altı terlemesini tetikleyen unsurlar olan stres, gerginlik ve heyecan durumlarında terleme artar. Terleme problemi çoğunluklar ergenlik çağlarında başlar. Bu problem aynı zamanda bireysel hayatı ve sosyal hayatı büyük oranda etkilemektedir.
Koltuk altı botoksu uygulaması, terleme sorunlarını azaltan en önemli tedavi yöntemi olarak bilinir. Terleme problemleri için bazen terleme karşıtı ürünler kullanılır fakat terleme karşısında kesin ve etkili bir çözüm sağlamaz. Koltuk altı botoksu şu şekilde yapılmaktadır:
- İlk olarak işlem öncesinde lokal anestezik krem sürülür.
- Anestezik krem yaklaşık olarak 30 dakika bekletildikten sonra deride uyuşma hissi oluşur ve botoks işlemi acısız bir şekilde gerçekleşir.
- Botoks uygulaması, koltuk altındaki terlemeye sebep olan ter bölgelerinin tespitinden sonra ince uçlu iğneler yardımı ile yapılmaktadır.
- Koltuk altı bölgesinde belirlenen alanlara, deri altına intra epidermal enjeksiyon uygulaması ile botoks iişlemi yapılır. Bu işlem toplamda 10 – 20 dakikada gerçekleşir.
- Uygulama ardından hasta, sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
- Kısa sürede uygulanan bu işlem, tam olarak 3 – 7 gün içerisinde etkisini göstermektedir.
- Etkinliğin tamamlanması için ise 2 hafta gerekmektedir.
- Eğer ki uygulamadan 15 gün sonra terleme devam ederse, terlemenin gerçekleştiği bölgelere ilave dozda botoks uygulaması doktor tarafından tavsiye edilebilir.
Ayrıca çekik göz estetiği hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
İçindeki Başlıklar
Koltuk Altı Botoksu Uygulaması Etkisi Ne Kadar Geçerlidir?

Koltuj altı botoks işleminin aktif olduğu süre ortalama olarak 6 – 8 ay arasında değişmektedir. Botulinum toksini maddesi içeren botoks, kasın içine enjekte edilerek aşırı kasılan kas ve kas gruplarında geçici güçsüzlük yaparak etkisini gösterir. Uygulama sonrası ise terlemede azalma bir hafta içerisinde gözlenir. Kozmetik işlemlerde kullanılan botoks miktarı minimaldir ve botoks yaptıran hastada herhangi ciddi bir yan etki oluşturması çok düşük bir ihtimaldir.
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks uygulamasının sebep olduğu komplikasyonlar şu şekilde verilmiştir:
- Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve ödem oluşumu
- Baş ağrısı ve uyuşma hissi
- Hafif mide bulantısı
- Enjeksiyon bölgesine yakın kaslarda geçici felç durumu
- Yutma zorluğu
- Boyun zayıflığı
- Grip
- Safra kesesinin işlevsel bozuklukları
- Kurdeşen, ateş ve titreme
- Hırıltı ve ağız kuruması
- Çift görme ya da görme duyusunda azalma
- Kanama ve şişme
- Alt göz kapağındaki kaslarda zayıflık belirtisi
- Konuşma problemleri
- Vücudun genelinde oluşan kas zayıflığı, botoksun yan etkilerinden bazılarıdır.
Botoks işlemi sırasında kaslara enjekte edilen enjeksiyon, çoğunlukla hastanın vücudu tarafından tolere edilir ve çok az yan etkiye rastlanır. Bazen ilacın etken maddesine karşı aşırı duyarlılığı bulunan kişilerde nadir de olsa ciddi yan etkiler görülebilir.
Terlemenin Olası Tedavileri Nelerdir?
Aşırı terleme rahatsızlığının olağan tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Genel vücut terlemesinde, antikolinerik ilaçlar kullanılabilir fakat bunların ağız kuruluğu, baş dönmesi, idrar yapamama, kabızlık ve kalpte çarpıntı gibi bazı yan etkileri vardır.
- Sempatik sinirler operasyon ile kesilerek ve buna bağlı olarak ter bezlerinin sinirsel uyarımı baskılanarak özellikle aşırı el terlemesi ya da koltuk altı terlemesi gibi durumlarda kullanılabilmektedir.
- Antidepresan ilaçlar ile ter bezlerinin tıkanması ile terleme engellenebilir. Fakat bu tedavi yöntemi tavsiye edilmemektedir. Alüminyum klorür hekzahidrat maddesi içeren ürünler bu amaç ile kullanılır. Bu maddeler ciltte tahriş, kızarıklık ve giysilerde yıpranma yapabilir.
- Son olarak iontoforez tekniği el ve ayak terlemelerinde kullanılan bir başka tedavi yöntemidir.
Botoks ile Terleme Önleme Tedavisi Öncesi Neler Yapılır?
Botoks yöntemi ile terlemeyi önleme tedavisinden önce yapılanlar şu şekilde verilmiştir:
- Ter bezleri, belli bir bölgede her yere homojen dağılmazlar ve alanlar halinde dağılım gösterirler. Botoks uygulamasının etkin olması için ter bezlerinin yoğunlaştığı alanlar saptanmalı ve bu alanlara tedavi uygulanmalıdır. Bunun için de hastaya, iodin adı verilen bir test yapılır.
- İodin testi öncesinde koltuk altı bölgesinde yer alan tüyler alınmış olmalı ve 1 hafta öncesinden terleme önleyici ilaç ya da kremler kullanılıyor ise kullanılmamalıdır.
- Terleme testi yapılacak alana, iyot çözeltisi sürülerek kuruması beklenir.
- Kuruduktan sonra ise iyot çözeltisi üzerine nişasta serpilir.
- Bu işlemden sonra 5 dakika kadar beklenir. Gerekirse ortamın sıcaklığı arttırılarak hastanın terlemesi sağlanır.
- Nişastanın koyu mavi renge dönmesi beklenir. Koyu mavi alanlar işaretlenerek koltuk altı botoksu uygulanacak bölge belirlenmiş olur.
Ayrıca kök hücre saç ekimi hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Kimlere Koltuk Altı Botoks Tedavisi Yapılmaz?

Koltuk altı botoks uygulamasının yapılmadığı kişiler gebeler, süt verme döneminde olan anneler, koltuk altı botoksu uygulanacak alanda enfeksiyon olan kişiler, myasthenia gravis hastalarına, aminoglikozit ve penicillamin ilaçlarının kullanan kişilere uygulanmaz.
Koltuk Altı Botoksu ile Terleme Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Botoks ile terleme tedavisinin uygulanabileceği kişiler kadın – erkek ayrımı olmadan, aşırı terleme problemi yaşayan ya da terlemeden dolayı gündelik yaşamında zorluklar çeken her bireye doktorun onayı dahilinde bu tedavi uygulanabilir. Bunun yanı sıra bazı risk guruplarına bu tedavinin uygulanması doğru değildir. Bu kişiler; anne adayları, emziren anneler, kas ve sinir rahatsızlıkları bulunan kişiler, kanama sorunları yaşayan kişiler olarak verilebilir. Bu durumların haricinde koltuk altı botoksu işleminin yapılıp yapılmayacağı doktorun incelemeleri sonucu belirlenmektedir.
Koltuk Altı Botoksu Fiuyatları Nedir?
Botoks ile koltuk altı terleme sorunu işlemlerinin fiyatları uygulama yapılacak alana, doktorun deneyimine ve uygulamanın yapılacağı kliniğe göre değişmektedir. Koltuk altı botoksu, avuç içi botoksu gibi terleme olan bölgelerdeki tedavilerin de fiyatları farklı olmaktadır.