Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi birkaç aşamadan oluşan ve uzun süreli bir iyileşme süreci içeren tedavi yöntemidir. Dişler yüzümüzde en çok dikkat çeken kısımdır ve bu yüzden dişlere gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekir. Sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak için de herkesin ağız bakımını ciddiye alması ve düzenli olarak dişlerini fırçalaması gerekir. Bazen dişlerin temiz durmasının dışında yapısal bozukluklar olabilir. Bu durum da hoş gözükmeyen bir görüntü oluşmasına sebebiyet verir.
Ortodonti tedavisi diş yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi için diş hekimleri tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak dişteki her problem için ne yazık ki ortodonti tedavisi bir çözüm oluşturmaz. Uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için mutlaka bir ortodontiste başvurmak gerekir. Uzman hekim tarafından hasta muayene edilir ve dişteki sıkışıklık, yamukluk ve uyumsuzluk gibi problemler tespit edilir. Bu muayeneden sonra hastaya gerekli tedavi için detaylar anlatılır.
Muayene olduktan sonraki hazırlık aşamasında hastanın ortodontiye uygun olup olmadığına bakılır. Ağız bakımı tamamlandıktan sonra planlama aşamasına geçilir ve bu aşamada da yapılan ölçümlere göre tedavi seçenekleri sunulur. Herkesin ağız ve çene yapısı birbirinden farklı olabileceği için tedavi yöntemleri de değişiklik gösterebilir. Eğer birkaç dişin çekilmesi gerekiyorsa önce diş çekimi yapılır ve ardından ortodonti tedavisine başlanır. Dişlere yapıştırıcı braketler yapıştırılır ve ark telleri ile lastikler takılır. Bu şekilde işlem tamamlanır.
İçindeki Başlıklar
Ortodonti Tedavisinde Tercih Edilen Araçlar Nelerdir?

Diş teli takılırken kullanılan araçlar hastanın ağız ve çene yapısına uygun şekilde ayarlanır. Tedavinin güzel bir sonuç vermesi için kullanılan malzemelerin de kaliteli olması gerekir. Kişiye diş teli takılırken dişlerin yerlerine oturabilmesi ve sabitlenmesi için birkaç malzeme ile sıkıştırılması gerekir. Uzun bir süre ağızda kalan teller kişinin istediği bir diş yapısına kavuşmasını sağlar. Ortodonti tedavisinde diş hekimlerinin kullandığı araçlar şu şekilde listelenmiştir:
- Vidalı araçlar
- Şeffaf plaklar
- Sabit ortodontik araçlar
- Hareketli ortodontik araçlar
Ortodonti tedavisi normal diş hekimi tarafından yapılabilecek bir tedavi değildir. Diş hekimleri ortodontist olabilmek için ek olarak eğitim alır. Özenli ve dikkatli çalışmak ortodonti tedavisi için çok önemlidir.
Ayrıca çene botoksu hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Kişiye Rahatsızlık Verir Mi?
Ortodonti tedavisinin rahatsızlık durumu sadece ilk zamanlar için geçerli olur. Çünkü bir süre sonra kişi ağzındaki tellere ve plaklara alışmaya başlar. Ancak diş telleri ilk takıldığında veya kontrole gidildiği zaman teller sıkıştırıldığında kişinin ağız bölgesinde sızlama meydana gelir. Ancak bu durum birkaç gün içerisinde kaybolur.
Doktor tarafından verilen tavsiyeler tedavinin en az derecede rahatsızlık vermesini sağlayacaktır. Bu yüzden kesinlikle doktorun dediği ve önerdiği durumlara uymak gerekir. Dişlerin üstüne takılan şeffaf plaklar kolay bir şekilde takılıp çıkarılma özelliğine sahiptir. Bu plaklar tedavinin daha az rahatsız edici bir şekilde sonlanmasına yardımcı olur.
Ortodonti Tedavisinde Niçin Şeffaf Plaklar Takılır?
Ortodonti tedavisinde dişlere plak takılması tedavi sürecinin daha kolay olmasını sağlayan bir durumdur. Plaklar kolayca çıkarılıp takılabildiği için kişiye kullanım kolaylığı da sağlar. Ortodonti tedavisi boyunca zaman zaman ağrı ve sızı gibi durumlar oluşabilir. Bu da kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için şeffaf plak kullanımı işe yarar bir yöntemdir.
Ortodontist tarafından önerilen şeffaf plaklar ağız ile bir uyum sağlar. Şeffaf plaklar sayesinde herhangi bir diş sıkması ya da çene rahatsızlığı gibi sorunlar yaşanmaz. Bu plakların kullanılmasının en temel amacı tedavi sürecinin hızlandırılıp diğer tedavilere göre çok daha kısa sürede sonlanmasıdır. Damakta oluşabilecek bazı rahatsızlıklar için çıkarıp takabilme özelliği büyük önem taşır. Ağızda oluşabilecek kötü kokuların giderilmesi içinde bu özellik oldukça sevilir.
Ortodonti Tedavisinde Pekiştirme Aşaması Nedir?
Pekiştirme aşamasının uygulanması ile birlikte dişler artık son halini alır. Ortodonti tedavisinin süreci tamamlandıktan sonra son aşama olan pekiştirme aşamasına geçilir. Ağızdaki braketler ve teller çıkarılır. Pekiştirme aşamasında dişlerin yeni konumlarında kalması sağlanır ve tekrar eski problemlerin ortaya çıkması engellenir. Bu aşamada sabit ve hareketli olarak iki ayrı yöntem tercih edilebilir. Pekiştirme tedavisi kesinlikle her ortodonti tedavisi biten hastaya uygulanmalıdır. Aksi takdirde dişler eski konumuna geri dönebilir.
Eski konumuna geri dönüp tekrar problem oluşturmaması için pekiştirme aşaması ile önlem alınmaya çalışılır. Eğer pekiştirme tedavisi yapılmazsa dişler eski görüntüsüne döner ve tüm ortodonti tedavisi boşa gitmiş olur. Herkes ortodonti tedavi sürecine oldukça fazla önem verir. Bu verilen aynı önemin pekiştirme aşamasında da olması önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Kaç Aşamadan Oluşur?
Ortodonti tedavisinde uygulanan adımlar toplam 5 aşamada tamamlanmış olur. Her bir aşamada tedavi için farklı uygulamalar yapılır. Tedavinin aşamalı olması sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında büyük rol oynar. Ortodonti tedavisine ait aşamalar şu şekilde listelenmiştir:
- Muayene aşaması
- Hazırlık aşaması
- Teşhis ve planlama aşaması
- Ortodonti tedavi aşaması
- Pekiştirme aşaması
Dişlerinde yapısal bozukluk olan kişilerin vakit kaybeden bir diş hekimine danışması gerekir. Ortodonti uzmanı muayene ettikten sonra diş teli takılıp takılmayacağına karar verir. Eğer bu tedaviye karar verilirse aşamalar sırayla izlenerek uygulanır. Doğru teşhis yapılması ortodonti tedavisinin en önemli kısmıdır.
Ayrıca botoks hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Bitiminde Kullanılan Pekiştirme Apareyleri Nelerdir?

Pekiştirme aşamasında kullanılan apareyler dişlerin yeni konumunu koruması açısından çok önemlidir. Doktor tarafından verilen bu apareylerin kesinlikle kullanılması gerekir. Eğer kullanılmazsa dişler zamanla eski konumuna geri döner. Bazı pekiştirme apareyleri şu şekildedir:
- Hawley: Üst çene kısmına yerleştirilen bu apareyin takılıp çıkarılma özelliği vardır.
- Essix: Bu aparey de çıkartılıp takılabilir ve dışarıdan bakıldığında kesinlikle fark edilmez.
- Sabit pekiştirme apareyi: Bu apareyler alt ön bölgedeki dişlerin arka yüzeyine yapıştırılır. Ortodonti tedavisi tamamlandıktan sonra dişlerin hareket etmesini önlemeye yardımcı olur.
Ortodonti tedavisi oldukça zorlu ve uzun bir süreç olduğu için kesinlikle sabırlı olması gerekir. Alanında başarılı bir ortodontist ile çalışmak tedavinin daha sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlar. Tedaviye başlamadan önce yapılan planlama tüm süreç için çok önemlidir. İyi bir ortodontist ile çalışmak diş tellerinin dişlerin yapısında oluşturduğu değişimle de görülür. Uzun ve zorlu geçen tedavi sürecinden sonra elde edilen sonuçlar kişinin yeterince mutlu olmasını sağlar.
Diş Teli Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Diş telini temizlerken hassas davranmak çok önemlidir. Normal diş fırçalar gibi fırçalamak tellere zarar verebilen bir harekettir. Ortodonti tedavisi gören kişilerin braketlerin hasar görmesini engelleyecek şekilde dişlerini fırçalaması gerekir. Bu yüzden seçilen diş fırçası bile kesinlikle sert değil yumuşak olmalıdır. Aynı zamanda dişleri bastırarak fırçalamaktan da kesinlikle kaçınmak gerekir.
Yumuşak bir fırça ile yavaş hareketlerle fırçalama işlemi tamamlandığında hiçbir olumsuz durum gözlenmez. Genellikle yemek yedikten sonra braketlerin arasında yemek kalıntıları kalabilir. Bu kalıntılar da kötü bir görüntü oluşmasına sebebiyet verir. Bu yüzden yemekten sonra hemen temizlenmesi önemlidir. Braket aralarını temizlemek için diş ara yüz fırçaları tercih edilir. Diş ipleri de braket temizliğinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.