Terleme botoksu nedir, nasıl yapılır?

Terleme botoksu avuç içleri, ayak altları, koltuk altı gibi genellikle ter bezlerinin yoğun olarak çalıştığı bölgelere uygulanır. Hayat kalitesini düşürecek şekilde terleme sinir liflerinin ter bezlerini uyarması sonucunda oluşur ve tedavisi için terleme botoksu tercih edilen bir yöntemdir. Terlemeye karşı botoks uygulaması yapılmak istenen bölgedeki sinir iletimini geçici olarak durdurur, o bölgedeki kolinerjik sinirler etkisiz hale gelecekleri için terin üretilmesi ve dışarı salgılanması engellenmiş olur. Kozmetik alanda kullanıldığı gibi tedavi amaçlı da kullanabilen botoks özellikle aşırı terleme tedavisinde uzun süre etkili sonuçlar elde etmektedir.
İçindeki Başlıklar
Terleme botoksu nasıl yapılır?

Terleme botoksu işlemi için derinin altına botulinum toksin enjekte edilir. Bu tedavi yöntemi enjeksiyon yolu ile yapılır. Botoks işleminden önce terleyen yeri net bir şekilde tespit edebilmek adına nişasta testi yapılabilir. Botoks işlemine başlamadan önce el içinde ağrı tabanında ve koltuk altında oluşabilecek ağrılar için bölgesel anestezi gerçekleştirilir. İstenilen alanlardaki ter oranı tespit edildikten sonra ince uçlu iğnelerle bu alanların 2 mm derinine enjeksiyon yöntemi ile 100 ila 150 ünite botoks enjekte edilir. Bu işlem el içi için 15-20 dakika ayak tabanı için 10-15 dakika sürer. El ve ayak bölgesinin hassasiyetinden dolayı bu bölgelerde işlem öncesinde uyuşturucu kremler değil lokal anestezi tercih edilir.
Ayrıca yanak botoksu hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Aşırı terlemenin nedenleri nedir?
Terlemenin nedenleri strese bağlı durumlardan kaynaklı olabilir. Bazı hormon bozukluğu durumları da şiddetli terlemelere sebep olabilir. Ayrıca aşırı terleyen kişilerin küçük bir kesiminde aynı zamanda hiperhidroz adı verilen tıbbi bir durum vardır ve bu durum için hekimlere danışılması gerekir. Bu durumun ter bezlerinin aktif olarak çalışması sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Hiperhidroz hastalığı normal bir insanın ürettiği terden 5 kat daha fazla ter üretimine sebep olur. Bazı insanlar yaşadıkları olaylar tıbbi işlemler sonucunda aşırı terlemeye başlarlar bu duruma da ikincil hiperhidroz denir. Terleme botoksuna başvurmadan önce doktorunuza danışıp terleme nedeninizin saptanmasını sağlamalısınız.
Aşırı terleme için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Terleme problemi için alınacak önlemler şu şekilde olabilir:
- Elinizden geldiğince soğuk su tüketmeye özen gösterin.
- Alkol ve sigarayı azaltın ya da bırakın bu gibi maddeler terlemeyi arttırır.
- Kahve ve kola gibi kafein içeren içecekleri azaltmaya çalışın.
- Parfüm veya deodorant kullanmadan önce vücudunuzun ıslak olmamasına dikkat edin.
- Pamuklu kıyafetler giymeye dikkat edin.
- Sıkça duş alın.
- Hazır yiyecekleri azaltın. Mümkün olduğunca baharatsız ve doğal yiyeceklere yönelin.
- Mineral su ve soda tüketmeyin.
- Çinko içeren besinler tüketin.
Terleme botoksu işleminden kimler faydalanabilir?
Terleme botoksu yaptırma işleminden terleme sorunundan rahatsız 18 yaşından büyük doktor onayını almış kadın erkek fark etmeksizin herkes yararlanabilir. Bununlar birlikte bazı risk gruplarına karşı uygulanması doğru bulunmamaktadır. Bu risk grupları şu şekildedir:
- Hamile ve emziren annelere
- Nöromüsküler hastalıklara sahip olan kişilere (örnek olarak Myastenia gravis verilebilir.)
- Kanama sorunları olanlara
- Tedavi bölgesinde uçuk ya da yara olanlara
- Aminoglikozit türü antibiyotik kullananlara
- Romatoid artritli hastalara
- Bağışıklık sistemini zayıflatıcı ilaç kullanan hastalara
- Chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalara
Bunlar haricinde botoks uygulaması yapılıp yapılmayacağı doktor onayına bağlıdır.
Terleme botoksu nerelere yapılır?
Terleme botoksu genellikle koltuk altı, el özellikle avuç içleri terlemesi ya da ayak terlemeleri için botoks işlemi uygulanır ayrıca vücutta rahatsız edici düzeyde terleme olan başka bir bölgeye de uygulanabilir. Terleme botoksu işlemi uygulanacak bölgeye göre değişiklikler gösterebilir ama çoğunlukla aynı süreci takip eder. Aynı zamanda yüz, ense, bel ve alın terlemeleri için de terleme botoksu tedavisi uygulanabilmektedir.
Terleme botoksu için nerelere başvurulabilir?
Terleme botoks tedavisi söz konusu olduğunda bölgesel terleme yani el, ayak, yüz, koltuk altı gibi bölgeler için dermatoloji ya da göğüs cerrahisine başvurmak gerekmektedir. Eğer kişinin şikayeti genel terleme ya da gece terlemesi ise göğüs cerrahisi ile beraber iç hastalıkları bölümüne başvurulması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde bu şekilde olmasına karşılık olarak birçok özel poliklinikte de terleme botoksu işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yüz terlemesi için botoks uygulaması nasıl olur?
Yüz terlemesi için botoks enjeksiyonu vücudun diğer bölgeleri gibi yine deri altına yapılan bir işlemdir. Diğer bölgelere göre daha nadir yapılır ve tecrübe ister. Yanlış ya da eksik yapılması halinde hastanın suratında mimik güçlükleri meydana gelebilir. Ancak bu mimik güçlükleri geçicidir ve derinin yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Terleme botoksunun faydaları nelerdir?
Terleme botoksunun amacı istenilen bölgelere yapılan botoks işlemiyle kişiye psikolojik ve fizyolojik anlamda yarar sağlamasıdır. Koltuk altına yapılan işlem sonrasında tişörtlerde kalıcı ter izlerinde gözle görülür azalma görülür. Terlemeye bağlı kötü koku azalır, kişinin kendisine güveni gelir. Avuç içlerine uygulanacak botoks işleminde kişi el tokalaşmalarında kendini daha özgür hisseder. Ayaklarda yapılan tedavi işlemi ise hem kokuyu hem de ayakta mantar oluşumunu önler.
Ayrıca kirpik botoksu hakkında bilgilere bakabilirsiniz.
Terleme botoksunun yan etkileri nelerdir?

Terleme botoksu sonrasında günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Uygulamanın yan etkisi bulunmamaktadır. Felç gibi kalıcı hastalıklara sebep olmaz sadece ter bezleri ile sinir sistemi arasındaki bağı zayıflatır. Botoksu bir bakteriden elde edilen ilaç gibi düşünebiliriz ve insan vücudu terleme botoksu için kullanılan botulinum maddesine uyum sağlar. İşlem yılda 1 defa ya da 6 ayda bir tekrar edilmelidir. Tedaviden sonraki 2 haftalık süreçte sıcak su ile değil ılık su ile banyo yapmanız gerekir.
Terleme botoksu fiyatları ne kadardır?
Terleme botoksu ücreti 1500 ile 3000 TL arasında değişmektedir. Eğer işlem yapılacak bölge yoğun ve daha genişse Dysport markası kullanılır bu marka sert ve daha etkili bir işlem gösterir. İşlem yapılacak bölge hafifse Allergan markası tercih edilir. Fiyat aralığı kullanılan markaya göre değişkenlik gösterir. Terleme botoksunun SGK tarafından ödenmesi henüz gerçekleştirilmez. Terleme botoksunun çeşitleri devlet hastanelerinde devlet tarafından karşılanmaz.